În primele 5 luni ale anului, importurile au crescut până la mai mult de 1,28 milioane de tone, de la 0,957 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Îngrășămintele cele mai căutate (cele azotate, pe care le poate produce Azomureș Tg. Mureș) s-au scumpit de 2,99 ori, până la o medie de 658 euro / tonă. Media ascunde prețuri mari, cum sunt cele ale ureei, care sunt și foarte volatile, între 3.500 și 5.500 lei pe tonă (715 – 1120 euro / t), potrivit datelor Azomureș.
„Din vara anului 2021, când prețul gazului a început să crească, prețurile la îngrășăminte au crescut de 2-3 ori, în funcție de produs, în timp ce prețul gazului a crescut de peste 10-15 ori (de la 20-25 euro până la 250-300 euro/MWh”, a răspuns Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, la întrebările CursDeGuvernare.
Prețul gazelor răstoarnă ierarhia exportatorilor către România
Războiul Rusiei în Ucraina răstoarnă ierarhia țărilor exportatoare de îngrășăminte în România. Ponderea tradițional mare a Rusiei se prăbușește și avansează alte țări care au avantajul gazelor mai ieftine și / sau al altor surse decât cele rusești.
„În mod tradițional, Bulgaria, Rusia, Austria și Egipt au deținut cea mai mare pondere a importurilor în România, pe locul doi cu o serie de producători regionali din Ungaria, Slovacia și Ucraina”, spune Ovidiu Maior.
Rusia mai avea aproape 25% cotă de piață în importurile românești de îngrășăminte din Trimestrul 1, dar a scăzut spre 2%, de când au fost puse în aplicare sancțiunile europene.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)