După ce autoritățile au stabilit că inspecția fiscală la companiile străine active în România poate dura până la 180 de zile, specialiștii opinează că măsura este exagerată. Aceștia spun că stabilirea unei durate maxime de 90 de zile ar fi fost o decizie mai inspirată.
Prin
OG 31/2022, care este în vigoare din data de 3 septembrie 2022, s-a stabilit că
durata de efectuare a inspecției fiscale la contribuabilii nerezidenți se extinde de la maximum 45 de zile, cât era până acum, la maximum 180 de zile. Practic, nerezidenții intrau, din acest punct de vedere, la categoria „ceilalți contribuabili”, fiind mutați acum pe același palier cu contribuabilii mari și cei care au sedii secundare (indiferent de mărime).
Printre motivele prezentate de autorități pentru această modificare, în
nota de fundamentare a ordonanței, se numărau perioada lungă necesară pentru ca firmele să prezinte documentele cerute de inspectori, perioada lungă necesară pentru ca inspectorii să obțină informații de la terți, precum și faptul că analizarea informațiilor și finalizarea controalelor necesită o perioadă mai lungă decât cea permisă până recent. Însă fiscaliștii atrag atenția că
aceste probleme oricum se traduceau în suspendări ale inspecției fiscale, astfel că nu afectau, în realitate, durata de 45 de zile.
„Un impact deosebit asupra mediului de afaceri îl va avea extinderea duratei de efectuare a inspecției fiscale pentru contribuabilii nerezidenți de la 45 de zile la 180 de zile, deci de patru ori. Nota de fundamentare nu cuprinde statistici cu privire la durata medie a controalelor derulate la companiile nerezidente sau cu privire la perioadele necesare în mod obișnuit pentru obținerea de informații din alte state. În schimb, aceasta face referire la o serie de motive care constituie cazuri de suspendare a inspecției fiscale și care, prin natura lor, nu afectează durata unei inspecții fiscale. Pe de altă parte, indiferent de durata controlului fiscal, lipsa documentelor sau informațiilor din partea contribuabililor nerezidenți sau nevoia de alte informații de la alte autorități atrage în mod direct imposibilitatea derulării controlului -- fie că vorbim de 45 de zile sau de 180 de zile -- și suspendarea automată a acestuia sau, în caz de expirare a termenelor maxime de suspendare, atrage estimarea obligațiilor fiscale în baza documentelor disponibile”, au explicat, într-o opinie remisă recent redacției noastre,
Dan Dascălu și
Mihail Boian, Parteneri la D&B David și Baias, firma de avocatură asociată cu PwC România.
Cu toate că legislația procedural-fiscală prevede că duratele maxime ale inspecției fiscale sunt de 45 (firme mici), 90 (firme medii) și 180 de zile (firme mari, firme cu sedii secundare și, mai nou, firme nerezidente),
există o prevedere ce permite dublarea respectivelor perioade. Astfel că, în realitate, controalele ajung să dureze de multe ori spre
90,
180 sau
360 de zile. Din acest punct de vedere, specialiștii spun că extinderea duratei, pentru nerezidenți, la 90 de zile ar fi fost suficientă.
„De altfel, este general cunoscută practica inspectorilor fiscali de a depăși termenul maxim prevăzut de lege în derularea inspecțiilor fiscale, astfel încât, în practică, oricum termenul în care inspecțiile fiscale erau finalizate se apropia de dublul maximului prevăzut de lege - 90 de zile în cazul nerezidenților. Astfel, ne așteptăm ca majorarea duratei inspecției fiscale să nu conducă la finalizarea lor în 180 de zile, ci, în realitate, la prelungirea lor la 360 de zile, deci de opt ori mai mare decât în prezent.Astfel, chiar dacă s-ar considera că activitatea unei companii nerezidente poate fi -- așa cum se menționează în nota de fundamentare -- una mai complexă, din perspectiva probării tranzacțiilor derulate, decât cea a unui contribuabil mic sau mijlociu, apreciem că o măsură rezonabilă ar fi putut constitui cel mult dublarea duratei inspecției, adică prelungirea ei la 90 de zile”, au opinat Dan Dascălu și Mihail Boian.
Conform Codului de procedură fiscală, dacă se atinge dublul perioadelor amintite mai sus, inspecția trebuie să înceteze fără a se emite o decizie de impunere:
„În cazul în care inspecția fiscală nu se finalizează într-o perioadă reprezentând dublul perioadei prevăzute (...) (adică 45 x 2, 90 x 2 sau 180 x 2 - n. red.) în care nu se includ perioadele de suspendare legală a inspecției fiscale, inspecția fiscală încetează, fără a se emite raport de inspecție fiscală și decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere.”