Reglementarea internshipului și a internului se regăsesc de ceva vreme în Legea nr. 176/2018. Până la venirea acesteia, internshipul se putea derula după regulile angajatorului și putea fi lejer neremunerat, însă legea din 2018 a schimbat acest lucru. Legea internshipului trasează obligațiile părților, stabilește ce presupune un program de internship, câți interni poate avea o companie, cât pot dura aceste programe, ce persoane nu pot fi interni, cu cât trebuie remunerați și care sunt scopurile ce trebuie atinse prin programele de internship. În plus, legea le promite celor care îi și angajează la final pe interni o sumă de bani. Iar toate contractele de internship (al căror model e stabilit la nivel legislativ) trebuie înregistrate într-un registru special.
Ca să vedem în ce măsură internshipul s-ar putea face la distanță, adică fără ca internul să vină la sediul companiei, trebuie să vedem care sunt caracteristicile programului de internship și dacă apare pe undeva în Legea 176 condiția ca acesta să fie fizic prezent în firmă.
Pe perioada programului de internship, internul se obligă să presteze activitățile prevăzute în contractul de internship pentru și sub autoritatea organizației-gazdă, sub directa coordonare a unui îndrumător, desemnat de conducătorul organizației-gazdă dintre salariații calificați, cu o experiență de cel puțin un an în domeniul de activitate în care urmează să se desfășoare programul de internship.
În legea nu este prevăzut că această coordonare nu se poate face la distanță, via Zoom, de pildă. Iată care sunt obligațiile îndrumătorului, conform legii:
a) coordonează și îndrumă activitatea internului pe parcursul programului de internship;
b) monitorizează modul de îndeplinire a activităților internului;
c) evaluează activitatea internului și întocmește, la sfârșitul programului de internship, un referat de evaluare aferent;
d) elaborează fișa de internship în colaborare cu coordonatorul programelor de internship.
La finalul internshipului, internul trebuie să treacă printr-o evaluare care va cuprinde descrierea activităților desfășurate de intern, modul de îndeplinire al acestora, ținând cont de: a) abilitățile pe care le-a dobândit internul în urma finalizării programului de internship; b) conduita internului pe durata programului de internship; c) aprecierea nivelului de consolidare a competențelor și de dobândire a cunoștințelor teoretice și a deprinderilor practice necesare pentru exercitarea unei ocupații din domeniul în care acesta a efectuat programul de internship; d) concluzii privind desfășurarea programului de internship;e) criteriile de evaluare stabilite și gradul de îndeplinire a obligațiilor prevăzute în fișa de internship și în contractul de internship; f) gradul de realizare a obiectivelor stabilite.
Practic, ne putem imagina numeroase domenii de activitate unde specificul permite ca procesul de învățare să se petreacă integral la distanță.
Aașadar, atâta timp cât sunt respectate drepturile și obligațiile părților, prevederile Legii nr. 176/2018 - contract înregistrat, remunerație etc. - nu există motive pentru care internshipul să nu se poată face integral la distanță.
Comentarii articol (1)