Potrivit Legii 292/2011 a asistenței sociale, îngrijitorul informal este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.
Pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali ai vârstnicilor, MMSS, alături de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, va elabora în perioada 2023-2024 un studiu privind sectorul îngrijirii informale pentru a se putea fundamenta o politică de susținere a acestor îngrijitori, după cum reiese din strategia pusă în dezbatere publică.
În cadrul documentului se dă ca exemplu situația în care nevoile de îngrjire personală ale unui vârstnic cu un grad mare de dependență sunt similare cu cele ale unei persoane cu dizabilități, însă finanțarea de la stat a celor două servicii acordate în centrele rezidențiale sunt diametral opuse: finanțare de 90% pentru persoanele de dizabilități versus minim 10% din standardul de cost pentru vârstnici.
De asemenea, este subliniat faptul că în condițiile în care o persoană cu handicap grav poate beneficia de un asistent personal (angajat de primărie) sau, în schimb, de o indemnizație lunară, persoana vârstnică de gradul I de dependență trebuie să achite ea însăși o contribuție pentru serviciile de îngrijire la domiciliu, valoare care este stabilită de autoritățile locale care prestează aceste servicii.
Printre planurile pregătite de MMSS, ce au ca orizont de aplicare perioada 2023-2030, pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali se numără și:
- stabilirea unui cuantum suficient pentru indemnizația de îngrijire;
- servicii de sprijin: servicii de consiliere, coordonare/supervizare a îngrijitorilor, servicii de tip respiro, ajutor psihologic și prevenirea burnout-ului;
- programe adaptate de instruire.
În document mai este prevăzută și posibilitatea ca membrii familiei și rudele care lucrează ca îngrijitori informali ai unei persoane vârstnice dependente să poată fi recunoscuți ca asistenți personali pentru persoana vârstnică.
Atenție! Proiectul de HG nu este încă în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (9)