Schimbările aduse OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor se află în OUG 164/2022, publicată miercuri în Monitorul Oficial, act normativ care va intra în vigoare în momentul în care vor fi oficializate și modificările ce trebuie aduse normele de aplicare ale OUG 111, ce se regăsesc în HG 52/2011. Conform aceluiași act normativ, această actualizare a normelor ar trebui să se facă în termen 60 de zile.
Obligațiile suplimentare ale angajatorilor pentru salariații care s-au aflat în CCC au la bază transpunerea unor prevederi din Directivei europene nr. 1.158/2019, unul dintre cele două directive care au stat la baza modificărilor complexe aduse Codului muncii recent, prin Legea 283/2022: "În situația prevăzută la alin. (4) (salariatul anunță angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluarea a raportului de muncă/serviciu, n.red.), precum și la încetarea concediului pentru creșterea copilului, persoanei îndreptățite i se aplică prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiind de condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile, precum și de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul".
În faza de proiect a OUG 164, era prevăzut faptul că salariatul reîntors din CCC trebuie să fie încadrat la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, însă această sintagmă a fost înlocuită cu "condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile". De ce această schimbare este așa de importantă? Deoarece este posibil ca acele condiții avute la ultimul loc de muncă să nu îi mai fie potrivite salariatului care acum este părinte și ar avea nevoie de un alt post care se potrivește experienței și studiilor salariatului. După cum punctam în acest articol, noțiunea de condiții favorabile este una extrem de subiectivă, iar angajatorul nu este cel care poate aprecia dacă vechile condiții chiar îi sunt mai favorabile, ci angajatul.
În plus, se stabilește, în mod expres, că cei care intră în CCC să primească și la încetarea lui drepturile pe care le aveau înainte de începerea concediului sau cele pe care ar fi trebuit să le primească dacă nu ar fi intrat în concediul de creștere, indiferent că este vorba de cele prevăzute de legislație, contractul colectiv sau individual de muncă.
"Drepturile în legătură cu locul de muncă dobândite de persoana îndreptățită la data aprobării concediului pentru creșterea copilului sau care sunt în curs de a fi dobândite la data la care începe concediul se mențin pe toată durata concediului și se aplică și după încetarea acestuia, în condițiile prevăzute de legislația în baza căreia aceste drepturi au fost acordate, de contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă", este noua prevedere introdusă în OUG 111/2010.
Restul interdicțiilor pe care trebuie să le respecte angajatorii în privința acestor salariați, de a nu înceta relațiile de muncă/de serviciu pe perioada concediului de creștere sau cât timp este în plata stimulentului de inserție se mențin. Excepție de la regulă o fac concedierile din motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.
Atenție! Chiar dacă OUG 164 a fost publicat în Monitorul Oficial, prevederile sale intră în vigoare atunci când va fi oficializată și hotărârea de Guvern prin care se vor modifica normele de aplicare ale OUG 111.