ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Noutăți importante pentru angajatori în materia concediului de creștere
În decembrie 2022, reglementarea privind concediul de creștere a copilului (CCC) primea un set de modificări importante. Printre altele, apărea în discuție o notificare de intrare în concediu, dublarea perioadei de concediu pentru celălalt părinte, dar și două aspecte esențiale în privința celor care se întorc la muncă din perioadele de îngrijire a copilului. Acum că au fost oficializate și normele de punere în aplicare pentru modificările publicate anul trecut în materia CCC, prevederile ordonanței au intrat în sfârșit în vigoare.
Articolul continuă mai jos
Vorbim, mai exact, de OUG nr. 164/2022, cea care a venit cu numeroasele modificări la OUG nr. 111/2010, dar care mai aveau nevoie de niște norme de aplicare pentru a intra în vigoare - normele au fost oficializate în final, pe 19 septembrie și sunt cuprinse în HG nr. 865/2023. Intrarea în vigoare a majorității prevederilor ordonanței era expres legată de momentul intrării în vigoare a hotărârii cu noile norme. Așa se face că, în lipsa acestor norme, ordonanța din 2022 nu s-a aplicat până acum.
Angajații care se pregătesc să intre în concediu de creștere
1. Notificarea de intrare în concediu: În vederea solicitării CCC, angajații vor avea, de acum, obligaţia să anunţe angajatorul, cu cel puţin 10 zile înainte de finalizarea concediului de maternitate sau, după caz, înainte de data estimată de începere a CCC, de intenţia de a-şi exercita dreptul la concediul pentru creşterea copilului prin depunerea unei cereri în format letric sau electronic, în care să precizeze perioada preconizată a CCC. Oricare ar fi fost până acum forma acestei cereri de intrare în concediu de creștere, noua prevedere stabilește că e vorba de o simplă cerere în format material sau electronic, ce ar trebui să cuprindă această perioadă preconizată de CCC. În cazul în care persoana îndreptăţită nu precizează în cererea de acordare a concediului perioada preconizată, angajatorul aprobă cererea de intrare în CCC pentru perioada maximă a CCC.
2. Perioada de acordare a CCC nu se mai stabilește de comun acord. Exista o prevedere care stabilea expres acest lucru în OUG 111/2010, dar ea a fost eliminată. Perioada este:
- fie cea precizată de angajat în cerere (în limitele prevăzute de lege, desigur);
- în lipsa precizării exprese a perioadei, e perioada maximă prevăzută de lege;
- perioada inițial preconizată poate ajunge să se modifice însă pe parcurs, când angajata anunță că se întoarce mai devreme sau în cazul în care copilul este încadrat în grad de handicap, caz în care are dreptul să stea până la trei ani în CCC.
3. Intrarea în concediu de creștere în cazul celuilalt părinte (chestiune informal cunoscută ca „luna tatălui”), după terminarea concediului părintelui care a intrat de principiu în concediu de creștere, se face acum pentru două luni, nu pentru una singură. Așa-zisa lună a tatălui, deci, s-a dublat („cel puţin 2 luni de concediu pentru creşterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept”).
Angajații care sunt deja în / se întorc din concediu de creștere
4. În cazul salariatului care se întoarce din CCC la activitatea profesională, indiferent că are dreptul sau nu la stimulentul de inserție, are obligaţia de a anunţa, în scris, angajatorul cu cel puţin 30 de zile înainte intenţia de reluare a raportului de muncă sau de serviciu. Până acum, acest termen era strict legat de cei care se întorc în stimulent de inserție.
5. Cel care se întoarce la muncă trebuie să beneficieze de condiţii care nu îi sunt mai puţin favorabile, precum şi de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul. Drepturile în legătură cu locul de muncă dobândite de persoana îndreptăţită la data aprobării CCC sau care sunt în curs de a fi dobândite la data la care începe concediul se menţin pe toată durata concediului şi se aplică şi după încetarea acestuia, în condiţiile prevăzute de legislaţia în baza căreia aceste drepturi au fost acordate, de contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.