avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din concediu crestere copil

Buna seara,

Pe 11.09.2012 am nascut. In acest moment sunt in concediu crestere copil.
Perioada pentru care am optat a fost de doi ani, dar as dori sa ma intorc mai devreme.
Cum trebuie procedat in acest sens?
Mai este nevoie sa stea si sotul acasa 1 luna daca vreau sa ma intorc inainte de a se implini cei 2 ani?
In principiu as vrea sa ma intorc de la 1 aprilie, dar as dori sa stiu in cazul in care nu ma intorc de la 1 ale lunii si ma intorc dupa 10-15 de ex, cum se va calcula indemnizatia in luna aceea? O pierd sau se imparte la nr de zile ale lunii si se inmulteste cu nr de zile in care am mai stat acasa?
Beneficiez de stimulent de insertie daca am optat pt doi ani, dar ma intorc mai devreme? Ce valoare are acesta?
De ce acte am nevoie si unde trebuie sa ma prezint pentru reinceperea serviciului?
Astept raspunsul dvs punctual, daca se poate.
Cel mai recent răspuns: adrianantn , utilizator 22:54, 22 Martie 2014
1. Inainte de expirarea duratei CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii cim si reluarea activitatii in baza aceluiasi cim, adica pe acelasi loc de munca pe care l-ati avut inainte de intrarea in CCC sau pe un alt loc de munca echivalent - daca postul nu mai exista.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

In speta, tatal copilului poate solicita intrarea in CCC cel putin o luna.
Daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci nu mai are obligatia de a intra in CCC , iar mama poate beneficia integral de durata CCC.

Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si nu solicita acest lucru , atunci durata CCC se va reduce cu o luna.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor :

Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta
(5) in situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap
(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu
(8) in situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6)
(9) in situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

3. Indemnizația se va acorda proportional cu perioada in carea ati stat acasa in luna respectiva.



Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - Daca reluati activitatea veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 1 an si 11 luni.
- Nu se acorda stimulentul o luna d zile in care trebuia sa fie tatal in CCC.

2. Pentru fractiunile de luna indemnizatia pentru CCC (ca si stimulentul de insertie)se acorda proportional cu numarul de zile calendaristice in care ati fost in CCC (sau ati benficiat de stimulentul de insertie).

3. Stimulentul de insertie este de 500 lei lunar.

4. Mergeti la Primarie cu decizia de relure a activitatii si solicitati suspendarea indemnizatiei pentru CCC si plata stimulentului de insertie.


Multumesc frumos pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil obligatoriu pentru tata Bianca_Szel Bianca_Szel Am nascut in septembrie si as opta pentru varianta concediului de ingrijire copil pe un 1. Daca tatal refuza sa stea o luna in concediu de crestere copil (dupa ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil geoanda geoanda Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu un raspuns legat de stimulentul de insertie. Eu am optat pentru CCC de un an iar potrivit legii ar trebui sa ma intorc ... (vezi toată discuția)