Conform OUG 5/2015, (1) producătorii de echipamente electrice și electronice (EEE) trebuie să asigure o garanție la introducerea acestora pe piață, prin care se va demonstra că va gestiona echipamentele respective când acestea vor deveni deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Această garanție constă într-o scrisoare de garanție bancară/poliță de asigurare de garanție pentru reciclare la dispoziția AFM pentru perioada de garantare, a cărei valoare reprezintă costul finanțării operațiunilor de gestionare a tuturor DEEE-urilor provenite de la EEE-urile introduse pe piață, corectate cu dobânda ROBOR pe an, sau aderarea la una dintre organizațiile colective care acționează în numele producătorilor.
Potrivit OUG 125, această garanție financiară va putea fi executată, respectiv se va duce în contul AFM, în situațiile în care:
- producătorul individual își încetează activitatea înainte de terminarea perioadei de garantare, pentru produsele introduse pe piață și rămase negestionate, pentru care a constituit garanția;
- dacă la sfârșitul perioadei de garantare, producătorul individual nu își îndeplinește obligația de finanțare a colectării, tratării, reciclării, valorificării și eliminării nepoluante a DEEE-urilor apărute ca urmare a introducerii pe piață a produselor sale, pentru care a constituit garanția și care au rămas negestionate;
- în cazul neîndeplinirii obligației de finanțare a colectării, tratării, reciclării, valorificării și eliminării nepoluante a DEEE-urilor.
- organizația urmează să-și înceteze activitatea;
- se solicită intrarea într-o procedură de insolvență sau lichidare a organizației;
- respectivei organizații i se anulează licența de operare;
- organizația nu își îndeplinește obligațiile de finanțare a gestionării DEEE-urilor.
În cazul în care obligația de plată va depăși garanția de 2 milioane lei, restul va fi datorat de cei care au contractat serviciile firmelor care implementează răspunderea extinsă, respectiv cei care introduc produse ambalate, cei care importă/achiziționează din UE produse ambalate pentru utilizare/consum propriu sau cei care introduc ambalaje de desfacere.
De asemenea, (3) firmele care desfășoară activități de colectare, valorificare, salubrizare sau brokeraj și raportează deșeuri pentru operatorii de la punctul (2) trebuie să constituie o garanție în cuantum de 500.000 lei în favoarea AFM sub forma unui depozit în numerar sau a unei scrisori de garanție bancară valabilă pentru întreaga perioadă în care raportează deșeuri. Aceste firme vor rămâne fără această garanție, dacă companiilor care le-au contractat serviciile, cele de la punctul (2), li se vor impune obligații de plată din pricina acestora.
Această garanție este importantă și pentru că le da firmelor posibilitatea de acces la Sistemul informativ de asigurare a trasabilității deșeurilor (SIATD), fără de care nu vor putea raporta cantitățile de deșeuri pentru operatorii economici de care au fost contractați. În lipsa garanției, accesul la SIATD nu le va fi permis.
Comentarii articol (0)