Să zicem că spațiul în care îți desfășori activitatea a rămas prea mare pentru nevoile afacerii tale sau că, pur și simplu, în condițiile economice actuale, te restrângi într-un perimetru mai mic și decizi să subînchiriezi altcuiva restul de spațiu pentru un venit în plus.
Prima chestiune care trebuie verificată e dacă contractul cu proprietarul, unde PFA-ul ori firma este chiriaș, permite subînchirierea. Dacă nu o permite, doar o discuție cu proprietarul și o renegociere a acestui contract ar face posibilă subînchirierea. De multe ori, cei care închiriază stipulează expres în contracte că interzic subînchirierea, prin urmare, aceasta nu e posibilă.
Codul civil stipulează că chiriașul „poate ceda contractul de închiriere a locuinței sau subînchiria locuința numai cu acordul scris al locatorului, caz în care, în lipsa unei stipulații contrare, cesionarul, respectiv sublocatarul răspunde solidar cu chiriașul pentru obligațiile asumate față de locator prin contractul de închiriere”. Cât privește contractele de comodat, e nevoie mereu de aprobarea comodantului pentru a permite unui terț să folosească bunul care face obiectul contractului.
Dacă subînchirierea e posibilă (nu va depăși oricum durata pe care are dreptul cel care subînchiriază să folosească bunul), atunci următoarea chestiune de interes e legată de faptul că subînchirierea înseamnă, până la urmă, o activitate aducătoare de venit. Și chiar dacă vorbim de un venit pasiv, PFA-ul sau firma trebuie să se asigure că e autorizată pentru a desfășura activitatea respectivă.
Avem aici un cod CAEN special pentru închirieri și subînchirieri - 6820 (pentru detalii privind ce activități include, aici). Reamintim că un PFA poate avea cel mult cinci coduri CAEN, iar o întreprindere individuală, cel mult zece.