Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Românii vor vacanțe exotice de Crăciun și Revelion. Care sunt cele mai căutate destinații și la ce prețuri ajung circuitele turisticeNisip fin în loc de troiene de zăpadă, palmieri pe post de brazi de Crăciun și un dress-code ce presupune, în primul rând, costumul de baie. Așa vor să petreacă mulți români sărbătorile de iarnă, în destinații exotice. Cei care sunt în căutare de locuri mai apropiate verifică lista celor mai spectaculoase târguri de Crăciun din Europa.
Liana a vizitat toată Europa, iar acum vrea să petreacă Crăciunul și Revelionul departe de casă. Și-a planificat o vacanță în America, iar visul ei este să ajungă în Las Vegas.
Liana - turistă:
E o țară de vis, vreau să văd Grand Canion, muzeu, să mă plimb. Vreau să fie o experiență unică. Călătoresc destul de des, săptămâna viitoare plec în Thailanda. Luna trecută am fost în Egipt și chiar îmi place să călătoresc, să văd cât mai multe locuri, tradiții, oameni.
Marina este adepta croazierelor, iar de Revelion, pentru a scăpa de toate pregătirile, a preferat vacanță pe un vas. Ea se va îmbarca în Buenos Aires și va ajunge până în Antarctica.
Cum arată „cel mai rău an din istoria euro” (analiză Reuters)Slăbit de războiul din Ucraina, euro a pierdut 16% din valoarea raportată la dolar de la începutul anului și până acum. Potrivit unei analize Reuters, este cel mai rău an din istoria monedei, care se tranzacționeză la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
Pentru a preveni prăbușirea monedei europene și a ține sub control inflația, Banca Centrală Europeană trebuie să continue să majoreze ratele dobânzilor. Este o pastilă amară, sublinieză jurnaliștii Reuters, dar necesară pentru a evita alte rezultate negative pentru euro.
Deja instituția europeană a crescut dobânda cu 0,5% în iulie și cu 0,75% în septembrie, iar un nou salt este așteptat luna viitoare. Este și motivul pentru care Statele Unite ale Americii, care au majorat dobânzile mai repede și mai mult, se vor întoarce la o inflație mai mică mai devreme decât zona euro sau Marea Britanie, estimează specialiștii.
Totodată, economia europeană stă pe un butoi de pulbere din cauza crizei energetice, ceea ce a impactat rapid moneda europeană. Creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa a fost un factor major care a făcut ca euro să scadă sub paritatea cu dolarul în timpul verii.
Per total, moneda euro a pierdut 16% din valoarea raportată la dolar de la începutul anului și până acum și se tranzacționeză la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
Ca să cheltuiască mai puțin, românii se reîntorc la petrecerile date acasă: „Măcar nu plătești și localul”Românii organizează tot mai des petreceri acasă. Scapă astfel de multe cheltuieli, mai ales că toate s-au scumpit, dar este și un obicei deprins în pandemie, când au stat mai mult la domiciliu. Odată cu renunțarea la distracția din oraș, a crescut și numărul amenzilor primite pentru deranjarea vecinilor. Doar în Capitală, anul acesta au fost date cu aproape 1.000 de sancțiuni în plus față de anul trecut.
Petrecerile acasă au început să fie preferate de mulți români pentru că presupun mai puțini bani cheltuiți, dar și posibilitatea de a alege muzica.
„Acasă”, spune o tânără întrebată unde preferă să petreacă.
„Mă simt mai bine, mai în largul meu”, explică ea.
Comentarii articol (0)