OUG 37/2021, care s-a aplicat în perioada 6 mai 2021 - 6 octombrie 2022 (când a fost abrogată prin Legea nr. 275/2022) nu a eliminat niciodată obligația de a ține evidența muncii pentru firmele cu până la nouă angajați. „Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și salariaţii microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia”, scria în OUG nr. 37/2021. Practic, era vorba doar de existența acestui acord scris.
Odată abrogată OUG 37, necesitatea acordului scris la micii angajatori a dispărut și aceștia pot ține evidența muncii cum consideră, atâta vreme cât evidența bifează acele condiții minime exprimate în Codul muncii și angajaților li se aduce la cunoștință modalitatea de pontare.
Acum, după abrogarea OUG 37, mulți vorbesc despre revenirea obligației de a face pontajul și pentru firmele cu mai puțini angajați, deși obligația nu a dispărut niciodată. O explicație ar putea fi aici că, inițial, OUG 37 ar fi trebuit să cuprindă și renunțarea la pontaje, dar până la Monitorul Oficial inițiatorii s-au răzgândit și și-au dat seama că pontajele sunt necesare. Cel mai probabil, unii au rămas cu ideea inițial exprimată de Guvern, dar neoficializată până la urmă, și au renunțat timp de peste un an de zile la evidența muncii, deși nu ar fi trebuit să o facă, neglijând conținutul real al OUG 37.
Ca atare, e bine de știut că, în caz de control, amenda pentru lipsa evidenței muncii amenda este cuprinsă între 1.500 și 3.000 lei.