ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare
Microîntreprinderile încă sunt obligate să țină evidența orelor de lucru prestate de salariați
OUG 37/2021, în vigoare de la începutul lunii mai și care conține măsuri de debirocratizare pentru angajatorii cu mai puțin de nouă salariați, nu i-a scăpat pe aceștia de obligația de a ține pontajul, ci doar le-a dat posibilitatea să țină această evidență a orelor lucrate în funcție de cum le este mai comod și lor, și salariaților.
Articolul continuă mai jos
OUG 37/2021, care a adus modificări Codului muncii, a eliminat pentru microîntreprinderi, respectiv pentru angajatorii cu mai puțin de nouă salariați,
obligația de a avea un regulament intern și o fișă a postului.
Totuși, fișa postului a fost reintrodusă în relațiile de muncă ale microîntreprinderilor sub forma
unei scurte caracterizări a atribuțiilor postului în conținutul contractului individiual de muncă, potrivit Ordinului ministrului muncii nr. 585/2021, apărut la mijlocul lui iunie.
Deși se discuta despre eliminarea pontajului în faza de proiect a OUG-ului, după oficializare, actul normativ prevede în continuare necesitarea păstrării evidenței orelor de lucru.
“Pentru salariații mobili, salariații care desfășoară muncă la domiciliu și salariații microîntreprinderilor (...), angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariați prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de aceștia”, regăsim în conținutul OUG 37/2021.
Deci, chiar dacă nu au scăpat definitiv de pontaj, angajatorii au obținut o anumită flexibilitate. Însă, așa cum redacția noastră sublinia, la scurt timp după oficializarea OUG 37/2021, faptul că legiuitorul a oferit posibilitatea angajatorului să cadă de acord cu salariații în privința modalității de a ține evidența orelor de lucru, asta
nu înseamnă că cele două părți pot alege să renunțe la pontaj.
Cum poate ține un angajator cu puțini salariați evidența orelor de muncă? Prin orice modalitate îi este la îndemână - pontaj, foi de prezență, cartele magnetice etc -, însă această evidență trebuie să poate fi accesibilă și demonstrată inspectorilor de muncă în eventualitatea unui control.
Nerespectarea obligației de a ține pontajul salariaților poate duce la o
amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 lei, dar și la dezavantaje în cazul unui conflict de muncă cu unul dintre salariați.
„Analizând jurisprudența în materie, constatăm că angajatorii care nu respectă această obligație nu riscă doar amenda, ci în cazul unui conflict de muncă în care, ca regulă, angajatorul are sarcina probei, acesta se va afla în imposibilitatea de a face dovada orelor de muncă efectiv lucrate de salariat, existând astfel riscul anulării unei decizii de sancționare, obligarea la plata unor drepturi salariale care salariatul susține că i se cuvin sau chiar la reintegrarea salariatului și plata despăgubirilor aferente”, a explicat, pentru redacția noastră în primăvara acestui an,
Roxana Popescu, expert în legislația muncii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.