ACCES PREMIUM
De ce premium?
Fișa postului nu a dispărut de la microfirme, ci s-a transformat: Descrierea sarcinilor de lucru, inclusă direct în CIM
Modificarea apărută la început de săptămână în modelul contractului individual de muncă (CIM), privind includerea unei scurte caracterizări sau descrieri a activității pentru salariații microfirmelor, indică faptul că fișa postului, eliminată pentru același tip de angajatori în urmă cu câteva luni, nu dispare, ci, de fapt, se mută în conținutul CIM.
Articolul continuă mai jos
Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale nr. 585/2021, publicat luni în Monitorul Oficial și în vigoare tot de atunci, a modificat
prevederile din modelul CIM astfel:
“[a]tribuțiile postului sunt prevăzute în fișa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepția microîntreprinderilor cu până la 9 salariați (...), care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activității”.
Astfel, microfirmele care au ales să elimine fișa postului,
conform posibilității date de Guvern prin OUG 37/2021, vor trebui acum să modifice contractele de muncă pentru a introduce această caracterizare a sarcinilor de lucru pentru fiecare salariat.
În primăvara acestui an, prin OUG 37/2021, Guvernul a vrut să ușureze înființarea de noi microfirme prin reducerea birocrației. Atunci, microfirmele au scăpat de obligația de a întocmi o fișă a postului, putând comunica salariatului atribuțiile numai verbal. Totuși, actul normativ prevede că dacă salariatul cere, în scris, angajatorului să îi comunice atribuțiile postului, acesta din urmă este obligat să îi ofere, tot în scris, fișa postului.
Totuși, unele microfirme au optat să întocmească și să folosească fișa postului în continuare,
lucru recomandat la acea vreme de mai mulți specialiști din domeniul muncii.
“O modificare a modelului-cadru al contractului individual de muncă vizează angajatorii care au până la 9 salariați, iar în situația în care aleg să nu mai utilizeze fișa postului, așa cum este precizat în cuprinsul art. 17 alin (4) din Codul muncii, vor completa la litera F a contractului de muncă o scurtă caracterizare/descriere a postului. Se confirmă astfel că însuși obiectul contractului de muncă trebuie să existe, iar anexa (fișa postului) va fi inclusă în cadrul contractului de muncă, nefiind în realitate o debirocratizare, ci includerea atribuțiilor direct în cuprinsul contractului individual de muncă”, a explicat, pentru avocanet.ro,
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Acum, după modificările aduse modelului CIM, fișa postului revine în relațiile de muncă a angajatorilor cu puțini salariați sub denumirea de
“descriere/caracterizare a postului”, însă fără a fi un document separat, ci sub formă de conținut în contractul de muncă.
“Angajatorii au obligația de a actualiza contractele individuale de muncă. În privința atribuțiilor salariaților, angajatorii care au încadrați până la 9 salariați pot utiliza fișele de post sau pot completa contractul individual de muncă cu descrierea/caracterizarea postului”, a subliniat specialistul.
Astfel, microfirmele care au eliminat fișa postului sau nu au întocmit-o la angajare vor trebui să actualizeze contractele de muncă deja existente, prin semnarea unui act adițional care să prevadă o scurtă descriere a atribuțiilor, în timp ce, pentru salariații nou-veniți, CIM va cuprinde, din start, o caracterizare a sarcinilor ce trebuie îndeplinite.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.