ACCES PREMIUM
De ce premium?
Pot salariaţii şi angajatorul să stabilească eliminarea pontajului, conform ultimelor modificări?
Microfirmele au posibilitatea, de la începutul lunii mai, să stabilească împreună cu salariaţii lor, prin acord scris, cum se face evidenţa orelor lucrate, conform prevederilor incluse în Codul muncii de OUG 37/2021. Ce se întâmplă dacă cele două părţi nu ajung la un acord privind acest pontaj ar trebui să fie clarificat printr-o modificare legislativă, apreciază specialiştii, însă, în orice caz, salariaţii şi angajatorul nu vor putea să elimine această evidenţă, deoarece ea este impusă de Codul muncii.
Articolul continuă mai jos
OUG 37/2021 a introdus în Codul muncii prevederea că
„[p]entru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și salariaţii microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia”.
Roxana Popescu, expert în legislaţia muncii , atrage atenţia că această prevedere introdusă de OUG 37 doar reglementează că angajatorul şi salariatul trebuie să stabilească prin acord scris modalităţile prin care această evidenţă va fi realizată şi
nu reprezintă o derogare de la articolul 119 din Codul muncii ce stipulează că
"[a]ngajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru".Dacă înainte de adoptarea OUG nr. 37/2021 angajatorul avea atributul exclusiv de a hotărî cum să facă acest lucru (pontaje, foi de prezență, cartele magnetice etc), odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, în cazul salariaților mobili, salariaților care desfășoară muncă la domiciliu sau salariaților microînreprinderilor, angajatorul trebuie să agreeze cu salariatul forma evidenței orelor de muncă prestate.
„Prin urmare, angajatorul nu are posibilitatea de a renunța printr-o clauză contractuală la o obligație prevăzută în mod imperativ de lege. Sigur, în mod inevitabil se naște întrebarea: ce vor face angajatorii care nu vor reuși să ajungă la un acord cu salariații despre modalitatea în care să țină această evidență? Considerăm că acest aspect trebuie clarificat cât mai curând posibil printr-o modificare legislativă, pentru a nu-i pune pe angajatori în imposibilitatea de a își îndeplini o obligație legală”, a explicat, pentru
avocatnet.ro, Roxana Popescu, expert în legislaţia muncii şi coordonator Colegiul I al Uniunii Naţionale a Experţilor în Legislaţia Muncii.
Totuşi, care sunt
riscurile nerespectării obligaţiei de a ţine pontajul salariaţilor? Roxana Popescu aminteşte că încălcarea acestei obligaţii se sancţionează, conform Codul muncii, cu
amendă de la 1.500 până la 3.000 lei.În plus, lipsa evidenţei orelor lucrate poate aduce dezavantaje angajatorului în cazul unui conflict de muncă cu unul dintre salariaţi.
„Analizând jurisprudența în materie, constatăm că angajatorii care nu respectă această obligație nu riscă doar amenda, ci în cazul unui conflict de muncă în care, ca regulă, angajatorul are sarcina probei, acesta se va afla în imposibilitatea de a face dovada orelor de muncă efectiv lucrate de salariat, existând astfel riscul anulării unei decizii de sancționare, obligarea la plata unor drepturi salariale care salariatul susține că i se cuvin sau chiar la reintegrarea salariatului și plata despăgubirilor aferente”, a mai afirmat specialista.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.