Vanatoarea declansata pentru descurajarea vanzarii politelor RCA la colt de strada nu-i sperie prea tare pe asiguratori, unii dintre ei deja sanctionati.
Si asta pentru ca financiar le merge bine, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a recurs deocamdata doar la avertismente.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a extins controalele pentru a-i depista pe cei care incalca interdictia de a vinde RCA la colt de strada. Comisia ameninta societatile, ale caror polite sunt vandute in puncte de lucru volante, ca risca retragerea autorizatiei pentru acest tip de asigurare. Pentru inceput s-a recurs la avertismente. Astfel, in urma controalelor efectuate luna trecuta, sase societati din cele 15 autorizate sa vanda polite RCA au fost sanctionate cu avertisment scris: Asiban, Ardaf, Asirom, Asitrans, Omniasig si Astra. Ulterior, in urma semnalelor primite de la populatie, cum ca ar mai exista puncte volante de vanzare a politelor obligatorii RCA, Comisia a lansat un ultim avertisment, anuntand totodata ca a extins activitatile de control la nivel national.
Victime colaterale
Pagubele pentru o asigurare RCA, facuta in graba, in spatii neamenajate sunt impartite. Incheierea unei RCA in puncte volante prezinta riscuri si pentru asigurat. Au existat cazuri in care s-a emis o chitanta de la o societate si polita de la alta societate. Se poate intampla, de asemenea, ca cei care vand polite RCA sa greseasca numerele de inmatriculare, iar acest lucru este grav, pentru ca proprietarii de masini nu se regasesc in baza de date CEDAM.
Conducerile societatilor sanctionate considera ca verificarile intreprinse de CSA sunt benefice pentru piata asigurarilor, care este obligata astfel sa se maturizeze. Exista insa si o scuza, invocata de societatile sanctionate, aceea ca asiguratorul nu este responsabil pentru actiunile brokerilor care reprezinta clientii. Totusi, in comunicatul Comisiei se precizeaza ca asiguratorii sunt responsabili si in cazul politelor vandute prin intermediari. Astra-Uniqa este una dintre societatile sanctionate cu avertisment scris. In consecinta, compania si-a anuntat imediat brokerii de asigurari cu care lucreaza sa inceteze vanzarea politelor RCA in astfel de spatii.
In ceea ce priveste pierderile financiare, acestea nu se rasfrang asupra societatii in mod direct, ci asupra canalelor de vanzare (brokeri, agenti persoane juridice etc.). "Stoparea vanzarii politelor RCA in spatii neamenajate nu afecteaza in niciun fel rezultatele financiare ale Astra-Uniqa, clientii nostri incheind in continuare polite in locatiile oficiale ale companiei", ne-a declarat Octav Vasile, coordonator PR la Astra-Uniqa.
Firmele se arata interesate de stoparea acestui fenomen, dar mai sunt si aspecte pe care nu le pot controla. Octav Vasile nuanteaza: "Compania noastra depune toate eforturile pentru limitarea si stoparea acestui fenomen si alinierea la normele CSA, in limita competentelor pe care le are. Urmatorul pas pentru respectarea acestei hotarari este ca fiecare broker sa isi anunte agentii de asigurari din reteaua proprie sa adopte hotararea mentionata, fapt care nu poate fi controlat de companie in totalitate".
Intre imagine si profit
Sistemul vanzarii politelor RCA in spatii neamenajate s-a dezvoltat foarte mult in ultima perioada, ca modalitate facila de profit pentru agentii de asigurari de toate categoriile si datorita investitiilor mici necesare pentru aceasta activitate. Dar cum ramane cu imaginea? Nimeni nu ar putea considera ca privelistea oferita de masinile, oprite la colt de strada, cu operatori care te ademenesc cu mesaje de genul "RCA la cel mai bun pret" este una civilizata. Vanzarea de asigurari in spatii neamenajate corespunzator devine astfel o problema de imagine, responsabilii CSA declarand ca inlaturarea acestei practici va da mai multa credibilitate industriei asigurarilor.
Societatile autorizate sa incheie RCA sunt: ABC Asigurari-Reasigurari, Allianz-}iriac Asigurari, Asiban, Asigurare-Reasigurare Ardaf, Omniasig, Asigurarea CECCAR-ROMAS, BCR Asigurari, BT Asigurari Transilvania, Carpatica ASIG, Interamerican Romania Insurance Company, Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra, UNITA, Generali.
Abecedar RCA
Prin asigurarea de raspundere civila auto (RCA), persoanele prejudiciate in urma unui accident de masina, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri. Astfel, in eventualitatea unui accident auto, cel pagubit primeste obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent daca cel care a produs paguba are sau nu posibilitatea de a plati despagubiri. Aceasta este principala diferenta intre RCA si asigurarea tip Casco, prin care beneficiarul despagubirii pentru daunele produse autovehicului este chiar asiguratul
Pentru o masina noua, RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat
Pentru o masina second hand, asigurarea RCA a vanzatorului nu se transmite si cumparatorului
Asigurarea intra in vigoare chiar si pe parcursul primului drum efectuat
Plata primei de asigurare se face pe o perioada de 6 sau 12 luni
La expirarea politei, proprietarul masinii poate schimba societatea de asigurare, fara a mai notifica asiguratorul anterior, cu 30 de zile inainte
Concret, pentru o dauna, acoperita printr-o polita RCA valabila la data producerii accidentului, asiguratorul ofera o suma cuprinsa intre 100 si 400.000 lei, pentru pagube materiale. In caz de vatamare corporala, prima de asigurare este cuprinsa intre 200.000 si 1.000.000 lei
O data cu aderarea la Uniunea Europeana, limitele de raspundere se vor alinia la cele prevazute in legislatia Uniunii. Acest lucru inseamna ca sumele acoperite nu vor putea fi mai mici de 100.000 de euro pentru daune materiale si 350.000 euro/persoana pentru vatamari corporale
Avand in vedere ca este o asigurare obligatorie, un proprietar de autovehicul, care nu si-a incheiat RCA sau nu o mentine in valabilitate, savarseste o contraventie. Rezultatul este amenda de la 1.000 la 2.000 lei si retinerea certificatului de inmatriculare
Comentarii articol (0)