Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
FMI: Taxele ad hoc pe profiturile excesive sunt o iniţiativă problematicăFondul Monetar Internaţional sprijină planurile guvernelor de a taxa profiturile excesive ale companiilor dar crede că astfel de modificări trebuie comunicate în mod clar şi nu se pot aplica profiturilor deja realizate, a declarat miercuri pentru Reuters principalul expert fiscal din cadrul FMI, Vitor Gaspar.
Gaspar, directorul Departamentului fiscal din FMI, a spus că taxarea profiturilor excesive ar putea furniza o sursă permanentă de venituri la bugetul unei ţări, însă iniţiativa pe care o are în vedere în prezent Uniunea Europeană este una
„problematică” pentru că violează certitudinea fiscală.
Fost ministru de Finanţe al Portugaliei, acesta a precizat că în opinia FMI sistemul de taxe ar trebui să fie clar, predictibil şi dominat de lege, ceea ce înseamnă că o propunere de a taxa profiturile excesive
„care să se aplice profiturilor deja realizate este o iniţiativă problematică”.
În opinia expertului FMI, decizia Comisiei Europene de a avansa o astfel de soluţie a fost adecvată la acel moment, având în vedere mărimea considerabilă a profiturilor şi nevoia de a proteja categoriile vulnerabile.
Un vaccin împotriva cancerului de piele va fi creat de doua mari companii americaneCompaniile farmaceutice americane Moderna şi Merck au anunţat miercuri că au încheiat un acord pentru a dezvolta şi a comercializa împreună un vaccin cu ARN mesager, aflat în prezent în etapa de testare şi administrat alături de un medicament oncologic, pentru pacienţii cu riscuri sporite de cancer de piele.
Moderna şi grupul Merck - ale cărui produse sunt comercializate sub numele de MSD în afara Americii de Nord - colaborează din 2016 la dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului.
Potrivit termenilor acordului, Merck va plăti acum 250 de milioane de dolari către Moderna pentru a-şi exercita o opţiune convenită la începutul parteneriatului lor şi pentru a merge mai departe cu următorii paşi care trebuie făcuţi înainte de plasarea pe piaţă a viitorului produs.
Cele două companii vor împărţi între ele costurile şi profiturile potenţiale, potrivit AFP, citată de Agerpres.
ROBOR crește puternic miercuri și poate depăși maximul ultimilor 12 ani în următoarele zileIndicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 8,11% pe an, de la 8,03% pe an cu o zi în urmă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. A urmat o creștere continuă timp de 8 luni, indicele atingând în prima parte a lunii august valoarea de 8,14% - maximul ultimilor 12 ani. Atunci, mesajul transmis de guvernatorul BNR a oprit creșterea indicelui și a declanșat o scădere lentă, însoțită de perioade lungi de stagnare.
ROBOR la 3 luni a petrecut aproximativ 8 săptămâni în intervalul 7,90-8%. Majorarea dobânzii de referință de către BNR, în data de 5 octombrie, de la 5,50% la 6,25%, a declanșat o nouă creștere a ROBOR. În data de 5 octombrie, indicele era la valoarea de 7,92%, apoi au urmat creșteri zilnice.
Valoarea ROBOR de miercuri, de 8,11% pe an, nu a mai fost atinsă de la începutul lunii august.
Comentarii articol (0)