Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Pentru ce sună unii români la 112: Nu primesc băutură, e mizerie în casă sau au rămas fără becuri în locuințăPeste 11.000 de apeluri au fost primite în primele nouă luni ale acestui an la 112 de către poliţiştii din Caraş-Severin.
Printre persoanele care au sunat la numărul de urgenţă se numără și una care a reclamat că a rămas fără becuri în locuinţă şi că nepotul său a făcut mizerie în casă, iar o alta, că nu mai primeşte de băut într-un bar din Moldova Nouă, se arată într-o situaţie statistică publicată joi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
Conform datelor oficiale, în perioada ianuarie-septembrie 2022, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) - 112, au fost efectuate 11.198 de sesizări sau solicitări către IPJ Caraş-Severin, cu 9,5% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Numărul apelurilor care nu se confirmă a ajuns la 35,2% din total, în creştere cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut. Pentru acest motiv au fost aplicate 1.317 sancţiuni contravenţionale. Totodată, au fost primite 27 de apeluri abuzive, în urma cărora au fost aplicate amenzi de 32.000 de lei.
Omul de Neanderthal şi omul modern au coexistat în Europa timp de peste 2.000 de ani - studiuOmul de Neanderthal şi omul modern au coexistat în mai multe zone din Franţa şi din nordul Spaniei timp de peste 2.000 de ani, perioadă în care cele două ramuri ale speciei umane au avut timp să se încrucişeze, potrivit unei modelări computerizate bazate pe descoperirea unor fosile.
Noul studiu, publicat joi în revista Scientific Reports, nu aduce nicio dovadă directă privind interacţiunea dintre cele două populaţii, care s-ar fi produs în urmă cu aproximativ 40.000 de ani. Însă oamenii de ştiinţă ştiu deja că au existat contacte între neanderthalieni şi Homo sapiens, aşa cum a dezvăluit, între alţii, recentul laureat al premiului Nobel pentru medicină, paleogeneticianul suedez Svante Paabo.
O parte importantă din actuala populaţie mondială deţine puţin din ADN-ul Omului de Neanderthal. Cercetătorii
"nu ştiau în ce regiuni specifice au avut loc" acele întâlniri dintre cele două populaţii, a dezvăluit autorul principal al studiului, Igor Djakovic, doctorand la Universitatea Leiden din Ţările de Jos.
Durata coexistenţei lor rămâne, de asemenea, un subiect intens dezbătut, scrie AFP, citată de Agerpres.
Leul a scăzut față de euro, dar a crescut comparativ cu dolarul americanMoneda naţională s-a depreciat în raport cu moneda euro, care a fost calculată de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9416 lei, în urcare cu 0,19 bani (0,04%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9397 lei.
În schimb, leul câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 5,0782 lei, în scădere cu 1,22 bani (0,24%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 5,0904 lei.
Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,0879 lei, în coborâre cu 2,28 bani (0,45%), faţă de 5,1107 lei, cotaţia anterioară, potrivit Agerpres.
Comentarii articol (0)