Deºi luni, dupã ºedinþa conducerii alianþei PNL-PD, se anunþa cã printre legile care ar trebui adoptate în sesiunea extraordinarã care începe marþi la Senat, va fi ºi înfiinþarea agenþiei care va controla averile demnitarilor, pe ordinea de zi acest proiect nu figureazã. ªi asta pentru cã legea a fost trimisã deja la Camera Deputaþilor, care nu are programatã acum o sesiune extraordinarã.
Proiectul de lege adoptat de guvern a ajuns la Comisia Juridicã a Camerei Deputaþilor, unde s-a stabilit ca pânã pe 31 august sã fie depuse amendamente de cãtre grupurile parlamentare. Proiectul de lege ar urma sã intre în dezbaterea Camerei abia în sesiunea ordinarã care va începe pe 4 septembrie, ºi apoi va fi trimis la Senat, care este camerã decizionalã.
Lucru pe care, se pare, liderii alianþei PNL-PD nu l-au ºtiut. Cel puþin aºa reiese din anunþul fãcut ieri, dupã ºedinþa conducerii alianþei, de preºedintele executiv al PD, Adriean Videanu: “Acestea se referã la modificãrile legii 31, la Agenþia de Integritate, ordonanþa 33 privind privatizarea BCR ºi legea Curþii de Conturi. Acestea sunt prioritãþile pe care alianþa ºi le asumã în aceastã sesiune parlamentarã extraordinarã”.
Proiectul de lege a fost adoptat numai dupã intervenþia preºedintelui Traian Bãsescu
Proiectul de lege a fost adoptat de guvern la începutul lunii iulie, la insistenþele ministrului justiþiei ºi numai dupã intervenþia preºedintelui Traian Bãsescu. A fost nevoie ca ºeful statului sã vinã la guvern pentru ca proiectul sã ajungã pe ordinea de zi ºi sã fie adoptat, în urma unor negocieri purtate în acea zi între miniºtri.
Monica Macovei a trebuit sã accepte ca textul referitor la conflictele de interese sã rãmânã cele din legislaþia actualã. Proiectul adoptat de guvern prevede cã agenþia va face doar verificãri ale declaraþiilor de avere ale demnitarilor, fãrã ca inspectorii sãi sã poatã sã facã percheziþii sau interceptãri ale telefoanelor, aºa cum fac de exemplu procurorii, lucru care stârnise nemulþumirea unor parlamentari UDMR, care s-au opus iniþial adoptãrii proiectului în forma propusã de Ministerul Justiþiei.
Monica Macovei a precizat ºi care sunt demnitarii care trebuie sã-ºi declare averile: parlamentarii, miniºtrii, magistraþii, funcþionarii publici, inclusiv cei din comisia de supraveghere a fondurilor de pensii private ºi chiar conducerea cultelor religioase.
Organizarea Agenþiei
Agenþia va fi condusã de un Consiliu Naþional de Integritate, format din reprezentanþi ai parlamentarilor, miniºtrilor ºi din funcþionari de la Înalta Curte de Justiþie. Agenþia va fi constituitã la 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.
Proiectul de lege ar fi trebuit adoptat pânã la 31 august, conform înþelegerii cu Comisia Europeanã, însã preºedintele Camerei Deputaþilor, Bogdan Olteanu, spune cã la ultima vizitã la Bucureºti a comisarului european pentru justiþie, s-ar fi stabilit ca legea sã înceapã sã fie aplicatã din ianuarie 2007.
Comentarii articol (0)