Începe o nouã sesiune parlamentarã; pe agenda celor douã Camere se aflã legi care constituie prioritãþi ale integrãrii europene.
E vorba în primul rând de legea de înfiinþare a Agenþiei care va controla averile demnitarilor, care ar fi trebuit adoptatã pânã la 31 august, de modificarea legii Curþii de conturi sau de cea pentru alegerile în Parlamentul European.
Tensiunile din coaliþia de guvernare vor face ºi mai dificilã adoptarea acestor legi, mai ales cã majoritatea, ºi aºa destul de fragilã, ar putea fi ºi mai micã, în urma excluderii din unele partide ale coaliþiei, a parlamentarilor care au colaborat cu Securitatea.
Parlamentul ar trebui sã adopte pânã în noiembrie ºi bugetul pe 2007.
Legea pentru înfiinþarea agenþiei care va controla averile demnitarilor ar trebui adoptatã cât mai repede, pentru cã deja Comisia Europeanã a înregistrat o întârziere în calendarul mãsurilor stabilite pentru ca 1 ianuarie sã fie data aderãrii României.
Minoritãþile, Curtea de Conturi, siguranþa...
Dacã adoptarea legii finanþãrii partidelor politice ar urma sã fie o simplã formalitate, pentru cã la Senat legea a trecut rapid în urma unei înþelegeri între toate formaþiunile din Parlament, în schimb, statutul minoritãþilor nu pare sã poatã fi votat prea curând, deoarece nici mãcar în coaliþia de guvernare nu s-a ajuns la un acord între partide.
UDMR ºi PNL susþin varianta propusã de guvern, însã PD, PSD, PC ºi PRM au mai multe amendamente. E vorba în primul rând de avizul obligatoriu pe care ar trebui sã-l dea Consiliul minoritãþilor la numirea ºefilor instituþiilor aparþinând diferitelor etnii, de la directorii de ºcoli pânã la cei de teatre.
La Senat, legea Curþii de conturi ar trebui adoptatã cât mai repede posibil, pentru cã figureazã pe lista prioritãþilor integrãrii europene. Ar trebui apoi adoptatã ordonanþa de modificare a legii Ticu, ºi mai ales eliminatã formula “poliþie politicã”, lucru agreat de majoritatea partidelor.
Nu în ultimul rând, ar trebui votate legile securitãþii naþionale, care însã ar trebui mai întâi adoptate în guvern. Preºedintele Bãsescu anunþase cã nu va propune noi ºefi la SRI ºi SIE decât dupã adoptarea acestor legi, însã textul venit de la CSAT a fost serios modificat la guvern, reducând din puterile preºedintelui, în favoarea premierului.
Comentarii articol (0)