ACTUALIZARE (30.12.2022): Măsura era prinsă în forma inițială a proiectului, însă aceasta nu mai figurează și în forma oficială a OUG 188/2022. Modificările aduse de ordonanță sunt detaliate aici.
__________
Penalitatea de nedeclarare este reglementată la articolul 181 din Codul de procedură fiscală. Potrivit prevederilor de acolo, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect și stabilite prin decizii de impunere, contribuabilul datorează o penalitate de nedeclarare.
Penalitatea de nedeclarare este de 0,08% pe zi, din obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect și stabilite prin decizii de impunere, și este calculată începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate. Totuși, penalitatea se reduce cu 75% dacă obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie:
- fie sunt stinse prin plată sau compensare în termenul legal (până la data de 5 a lunii următoare, dacă data comunicării deciziei e cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, sau până la data de 20 a lunii următoare, dacă data comunicării deciziei e cuprinsă în intervalul 16-31 din lună);
- fie sunt eșalonate la plată.
„Legat de proiectul care este în discuție acum pe Codul de procedură fiscală, sunt foarte multe lucruri bune, însă este și un lucru prost - se dublează penalitățile dacă nu se plătește decizia de impunere în termenul de plată. Acum, dacă nu plătești decizia de impunere în termenul de plată, poți să ceri o eșalonare de la Fisc și dacă ți se acordă beneficiezi de același regim de penalități și dobânzi ca și cum ai fi plătit în termen. De exemplu, penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75%, iar proiectul propune că se reduce doar cu 25%, ceea ce practic duce la o dublare a penalităților și face foarte complicată apărarea dreptului contribuabilului în instanță, dacă nu plătește banii. Pentru că, dacă după trei ani - trei ani și jumătate, cât durează un proces, nu câștigi totul în instanță și mai rămâi cu sume de plată, acele sume de plată se vor dubla din penalități - dacă această modificare este publicată așa cum e în propunere acum”, a atenționat recent, la o conferință fiscală, Marius Ionescu, Partener și Coordonator la NNDKP Consultanță Fiscală.
Ideea a fost susținută, la eveniment, atât de Lucian Barbu, Partener, care a spus că măsura va „face mult mai puțin atractivă această eșalonare”, cât și de Silviu Bădescu, Partener, care a precizat următoarele:
„În momentul de față, penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75% dacă fie plătești obligația fiscală principală în termenul din luna următoare, fie dacă accesezi o eșalonare la plată. Schimbarea propusă este ca, în cazul în care accesezi o eșalonare la plată, reducerea să nu mai fie de 75%, ci de 25%. Ceea ce evident va impacta negativ contribuabilii, dacă nu plătesc obligațiile fiscale principale și sunt într-un litigiu și apoi vor să acceseze o eșalonare la plată.”
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Urmărește aici stadiul proiectului.