Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Președintele Consiliului Fiscal: Nu poți să-i salvezi pe toți de crizăNu pot fi salvați toți de criză, spune președintele Consiliului Fiscal. Daniel Dăianu avertizează că problema energetică va fi de durată și nu poate fi rezolvată în șase luni și nici măcar în doi ani.
Pentru anul următor, dacă nu există alte șocuri, creșterea economică ar putea fi de 2%-3%, asta doar dacă reușim o absorbție bună a banilor europeni.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal:
"Criza energetică va dura pentru că această creștere masivă a prețului relativ al energiei face ca tensiunile în economii să rămână.De aceea, eu vorbesc de încercări de a limita stricăciunile. Nu poți să-i salvezi pe toți. Nu poți printr-o magie, că ai o baghetă magică să te întorci cu 3-4 ani în urmă.Așa ceva nu se poate! Nu este o criză care poate fi rezolvată în 6 luni, nici măcar în 2 ani".
BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25%Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25%, de la 5,50%. Decizia a fost luată în unanimitate de Consiliul de Administraţie al BNR, în ședința din 5 octombrie, a cărei minută a fost publicată astăzi.
Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească până spre finele anului curent, dar într-un ritm vizibil încetinit, iar responsabile de înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt tot şocurile globale pe partea ofertei, au arătat membrii Consiliului de Administrație al BNR.
„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească până spre finele anului curent, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel peste valorile în descreştere uşoară previzionate pe orizontul scurt de timp în cea mai recentă prognoză pe termen mediu.S-a reamintit că prognoza din august anticipa plafonarea în trimestrul III şi intrarea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, însă relativ alertă apoi, implicând plasarea acesteia la 13,9 la sută în decembrie 2022, dar uşor sub punctul central al ţintei la finele orizontului prognozei”, se arată în minuta BNR.
Reuters: În timp ce europenii sunt puși să economisească energie, românii nu prea au ce scoate din prizăÎn Vasilați, un sat liniștit din Călărași, unde majoritatea caselor sunt încălzite cu lemne, oamenii își fac griji pentru facturile la energie, chiar dacă românii au cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană și mulți au redus de pe unde au putut, se arată într-un material publicat de Reuters.
Georgeta Ichim, o pensionară văduvă în vârstă de 67 de ani, locuiește singură într-o casă slab luminată. Lângă casă, stau buștenii așezați cu grijă, pregătiți pentru iarnă. Georgeta folosește o singură cameră din casa ei veche, economisind astfel energia.
„Am doar televizorul, frigiderul și o lampă”, spune ea, îmbrăcată într-un halat cu model de flori. „Am grijă (n.red. la consumul de energie)”.
Uniunea Europeană le cere statelor să economisească energie, să reducă costurile și să evite penuria în sezonul rece, pentru a face față reducerilor de aprovizionare cu gaz din Rusia.
Instituțiile statului român fac și ele economie. Unele județe reduc orele de școală și parlamentul României, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte.
Comentarii articol (0)