În esență, începând cu veniturile lui 2023, OG 16/2022, care a modificat Codul fiscal, prevede că deducerea personală va avea două componente - deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară.
Deducerea de bază se acordă persoanelor care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului minim brut pe țară. Aceasta este stabilită diferențiat nu doar în funcție de venituri, ci și în funcție de persoanele aflate în întreținere, printre care se numără și copiii.
Astfel, dacă în cazul deducerii de bază regula este că, pentru copii, aceasta se atribuie ambilor părinți, lucrurile stau diferit atunci când vine vorba de deducerea suplimentară. Deducerea suplimentară, în cuantum fix de 100 de lei pe lună, pentru fiecare copil aflat în sistemul de învățământ, se acordă numai unuia dintre părinți.
„Deducerea aceea suplimentară de 100 de lei se aplică doar pentru unul dintre părinți. Și, atunci, trebuie dată o declarație. Adică cel care cere deducerea trebuie să declare că nu este aplicabilă și celuilalt părinte. Practic, se aplică o singură dată”, a confirmat, la o conferință fiscală organizată anul trecut de avocatnet.ro, Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager la PwC România.
Conform ordonanței, deducerea personală suplimentară se acordă, în cuantum lunar de 100 de lei pentru fiecare copil înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
„În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară (...) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.
În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute (...), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară (...) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator”, este precizat în actul normativ.
Angajatorii trebuie să le amintească salariaților care dau aceste declarații că ele trebuie să reflecte realitatea și că declararea în fals este pedepsită penal.