avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deducere de baza si deducere suplimentara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deducere de baza si deducere suplimentara

Conform - Codul fiscal 2016
ART. 77 - Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 300 lei;
(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 400 lei;
(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 500 lei;
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 600 lei;
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 800 lei.
Norme metodologice
(6)Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 300 lei lunar.
Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.
Pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul la deducerea personală revine părintelui căruia i-a fost încredinţat copilul şi unuia dintre soţi care formează noua familie.
Pentru copilul minor pentru care s-a dispus plasamentul, în condiţiile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul de a fi preluat ca persoană aflată în întreţinere pentru acest copil se acordă:
a)persoanei căreia i s-a dat în plasament copilul; sau
b)ambilor soţi care formează familia căreia i s-a dat în plasament copilul.
În situaţia în care într-o familie sunt mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, cu excepţia copiilor minori, aceştia vor fi preluaţi în întreţinerea unuia dintre părinţi conform înţelegerii dintre părţi. În aceste situaţii contribuabilii vor prezenta plătitorului de venit fie o declaraţie pe propria răspundere din partea soţului/soţiei, fie o adeverinţă emisă de plătitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, după caz, din care să rezulte numărul şi identitatea copiilor care sunt preluaţi în întreţinere de fiecare soţ/soţie.


Va rog daca puteti sa imi explicati
Daca 2 salariati (mama si tata) lucreaza la acelasi angajator amandoi beneficiaza de deducere suplimentara?
Daca 1 angajat (tata sau mama) lucreaza la un angajator iar celalat la alt angajator(tata sau mama) amandoi beneficiaza de deducere suplimentara?
Ce varsta trebuie sa aiba copilul pentru care ambi parinti beneficiaza de deducere suplimentara?
Ce valoare are deducerea de baza de la 01.01.2016?
Ce valoare are deducerea suplimentara de la 01.01.2016

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:36, 21 Ianuarie 2016
"Deducere de baza" si "deducere suplimentara" sunt expresii folosite in anii 2000 -2001 cand s-a introdus impozitul pe venitul global.
Acum exista doar "deducere personala", care are valori diferite in functie de venitul lunar si de numarul de persoane declarate in intretinere.

1.Daca ambii soti lucreaza, fiecare dintre ei are dreptul la deducere personala (indiferent daca lucreaza la acelasi angajator sau la angajatori diferiti).
2. Daca au copii minori, atunci deducerea personala se mareste si se acorda fiecarui parinte in parte.
3. Pentru copiii majori declarati in intretinere, doar un parinte are dreptul la deducere marita, celalalt primind doar deducerea personala (maxim 300 lei).
4. Valoarea deducerii descreste pe masura ce creste venitul lunar brut realizat. La venit de la 3000 lei in sus, deducerea este 0.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deduceri din salariu cris_deo cris_deo Buna seara. Platesc o pensie de intretinere de 300 de lei copiilor mei care stau cu sotia cu care sunt in divort si as vrea sa stiu in legatura cu deducerile ... (vezi toată discuția)
Deducere de baza si deducere suplimentara carpaho carpaho Daca 2 salariati (mama si tata) lucreaza la acelasi angajator amandoi beneficiaza de deducere suplimentara? Daca 1 angajat (tata sau mama) lucreaza la un ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pentru minor in intretinere anamaria26 anamaria26 Buna ziua, Fiti amabili, in urma divortului copilul minor se afla in intretinerea mamei; aceasta depune la angajator declaratia contribuabilului prin care ... (vezi toată discuția)