Articolul 35 alin. (1) din Codul muncii sună cam așa după modificarea adusă în 22 octombrie de Legea 283/2022: „Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept”. Pentru mulți specialiști în zona relațiilor de muncă, sublinierea aceasta introdusă în prevederea de mai sus fie nu era necesară, fiind oricum dedusă din ansamblul Codului muncii, fie nu este altceva decât transpunerea unei normalități la nivel de normă: nu poți lucra concomitent, în același interval orar, pentru doi sau mai mulți angajatori și să te numești astfel că îți îndeplinești pe deplin obligațiile față de toți aceștia.
Într-o recentă conferință organizată de avocatnet.ro privind avalanșa de modificări de dreptul muncii, Anca Iulia Zegrean, Partener și Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii în cadrul Biriș Goran SPARL vorbea de ipoteza unei sancțiuni disciplinare, chiar a unei concedieri, pe motivul încălcării de către angajat a obligației de la art. 35(1) din Codul muncii. Practic, angajatorul nu are de ce să aibă o problemă cu multiplele contracte de muncă încheiate de un angajat al său, dar poate să-i pună în vedere angajatului sau, mai corect spus, să-i atragă atenția asupra acestei limitări cu privire la suprapunerea programelor, pe care i-o impune legea, dar dacă află de suprapunerea programelor să poată să sancționeze disciplinar.
„Dacă tu ți-ai luat același program la cinci angajatori, este clar că nu ai cum să muncești la cinci angajatori concomitent. Nu ai cum să îți execuți obligația de fidelitate și de loialitate față de angajatori concomitent. Pot să te concediez disciplinar pe acest motiv”, puncta avocata, amintind de situația celor care lucrează de acasă sau din altă parte, unde se pot regăsi cele mai multe situații de suprapunere a programului.
Ar trebui angajatorul să includă în contractul de muncă o atare clauză referitoare la suprapunerea programelor? Nu neapărat, dat fiind că vorbim de o obligație pe care, în teorie, angajatul ar trebui să o cunoască. Dar n-ar strica includerea ei sau, cel puțin, angajatorul să se asigure că i-a pus în vedere angajatului acea limită pe care i-o impune legea - mai exact, să-l ajute angajatorul pe angajat să cunoască conținutul acelei clauze.
Comentarii articol (0)