ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Salariații nu mai pot lucra cu CIM-uri multiple, dacă programele de muncă se suprapun. Verificarea lor, însă, e dificil de pus în practică
Din 22 octombrie, Codul muncii a fost modificat semnificativ, iar una dintre prevederi introduce o interdicție nouă pentru salariați, care nu mai pot lucra la mai mulți angajatori, dacă programele de muncă se suprapun. Deși a apărut această interdicție, reglementarea nu conține și o sancțiune pentru cei care procedează contrar, iar angajatorii au puține instrumente momentan pentru a verifica sau sancționa un salariat care lucrează între aceleași ore pentru mai multe firme.
Articolul continuă mai jos
"Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept", este prevederea trecută la art. 35 alin. (1) în
Codul muncii, modificare introdusă de
Legea 283/2022.
După cum se poate vedea în noua prevedere, dreptul de a munci la angajatori diferiți se menține, la fel cum era stabilit și anterior modificărilor aduse de Legea 283, însă se introduce interdicția de a avea aceleași program pentru toate contractele de muncă în derulare pe care le are salariatul.
Practic, un angajat nu poate suprapune nici măcar parțial contractele, fie ele full-time, fie part-time în privința programului de muncă. Simultaneitatea permisă pentru două contracte full-time într-o zi lucrătoare ar înseamna că unul începe, să zicem, la ora 6:00 și se termină la 14:00 și celălalt începe la ora 14:00 și se termină la 22:00.
Singura obligație a angajatorului, după cum reiese din alineatul cu pricina, este de a nu-i aplica un tratament nefavorabil unui salariat despre care află că lucrează și în altă parte,.
Cum ar putea să se protejeze un angajator de un salariat care nu respectă aceste prevederi legale?
"Eu, ca angajator, nu am cum să verific programul de lucru al salariatului la alți angajatori. Poate, mai degrabă, salariatul să dea o declarație la angajare prin care își asumă că, dacă are alte contracte în derulare, sunt pe alt program de lucru, cu scopul pentru a-l proteja pe angajator", a afirmat
Anca Zegrean,
partener și coordonatorul practicii de Dreptul Muncii în cadrul Biriș Goran SPARL,
într-o conferință organizată de
avocanet.ro.
Avocata afirmă că beneficiul unei astfel de declarații semnate de salariat ar putea fi faptul că, dacă a fost făcută în fals, pe lângă implicațiile penale, angajatorul va putea începe o cercetare disciplinară împotriva angajatului.
"Dacă angajatorul află că salariatul are același program la mai mulți angajatori este clar că el nu poate să-și execute concomitent obligația de loialitate și fidelitate față de mai mulți angajatori și atunci poate fi concediat disciplinar pe acest motiv", a atras atenția partenerul Biriș Goran.
Pe de altă parte, Anca Zegrean amintește și de proiectul de lege adoptat recent de Senat prin care se va introduce
conceptul de "employee sharing", respectiv un contract de muncă ce presupune că un salariat este împărțit de mai mulți angajatori. În această situație, dacă proiectul de lege va fi oficializat, va reglementa situația salariaților care lucrează în același interval de timp pentru mai mulți angajatori, care fac parte din același grup, fără a se ajunge suprapunerea de programe de lucru care nu mai este permisă.
Citește mai mult despre
suprapunere contracte munca,
suprapunere program munca,
mai multe contracte munca,
numar maxim contracte munca,
program de lucru,
salariati,
angajatori,
cercetare disciplinara,
sanctiune disciplinara,
concediere disciplinara,
Legea 283/2022
Specialiști citați în acest articol
Anca Iulia Zegrean este un avocat cu experiență bogată în litigii pe chestiuni de drept civil, fiscal și dreptul muncii, precum și un întemeietor al practicii de drept al muncii la Biriș Goran. Extrem de interesată de dreptul muncii și doritoare de a face o reală diferență în aspectele legale ale managementului resurselor umane, Anca consiliază un portofoliu variat de clienți semnificativi pe piața din România, pe care îi ajută să navigheze într-un mediu legislativ schimbător și să facă față inclusiv disputelor de muncă inerente acestuia. Lucrând pentru organizații care au de la 50 la 3.000 de angajați, Anca este un furnizor de soluții inteligente, creative și sustenabile. Cu un bun simț al afacerii educat prin dubla licențiere academică drept avocat, dar și economist, Anca crede în privirea de ansamblu și în așezarea pe primul loc a obiectivelor afacerii.
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)