Din 2023, persoanele fizice pot să cumpere o singură locuință cu cota redusă de TVA de 5%, dacă valoarea acesteia este de maximum 600.000 de lei (fără taxă). În aceste condiții, registrul deja folosit în 2022 de notari pentru a verifica anumite persoane ce beneficiază de TVA redus are reguli actualizate, conform unui ordin oficializat luni de Fisc.
Ordinul Fiscului 2.053/2022 a apărut luni în Monitorul Oficial și se aplică efectiv de la
1 ianuarie 2023.
În prezent și până la finalul anului 2022, în registrul special sunt trecute
numai persoanele care beneficiază de cota redusă de TVA de 5% pentru achiziția unei locuințe cu o valoare între 450.001 și 700.000 lei (fără taxă). De ce? Pentru că taxa redusă se aplică o singură dată, pentru fiecare persoană, la achiziția unei locuințe între acele valori. În schimb, nu există o asemenea limită la achiziția de locuințe a căror valoare este de maximum 450.000 lei (fără taxă), astfel că pentru acestea se poate aplica acea cotă de 5% de mai multe ori.
Totuși, așa cum s-a stabilit prin
OG 16/2022, de la 1 ianuarie 2023 avem o singură regulă pentru achiziția de locuințe cu TVA-ul redus de 5%.
Este permisă o singură achiziție cu TVA redus pentru fiecare persoană, dacă locuința are o valoare de maximum 600.000 lei (fără taxă). În aceste condiții, regulile registrului special trebuiau adaptate și ele.
Conform Ordinului 2.053/2022, registrul este ținut tot în format electronic, iar acesta
este folosit, în principal, tot de notarii publici. Practic, notarii trec în registru persoanele care beneficiază o singură dată, începând din 2023, de TVA-ul redus pentru achiziția de locuințe. La fiecare tranzacție care se încadrează pentru aplicarea TVA-ului redus,
notarii verifică, astfel, dacă cineva a beneficiat deja (sau nu) de facilitate.
„Registrul se completează de notarii publici la data autentificării actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5%. (...)
Registrul se consultă de notarii publici pentru a verifica îndeplinirea condiției referitoare la achiziționarea, cu cota redusă de TVA de 5%, de către orice persoană fizică a unei singure locuințe care are o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată (...)”, scrie în actul normativ.
Registrul cuprinde atât datele de identificare ale cumpărătorilor persoane fizice, ale persoanelor care au vândut locuințele și ale notarilor, cât și datele imobilelor în cauză și valorile lor, printre altele.
„După efectuarea fiecărei înscrieri în registru, precum și după fiecare consultare a registrului, potrivit prezentei proceduri, notarului public i se eliberează un certificat generat de aplicația informatică (...). Certificatul se atașează la documentația actului autentic încheiat”, mai scrie în regulile date de Fisc.
Important: În registrul special sunt trecute, strict în anul 2023, și tranzacțiile de locuințe cu
valori între 600.001 și 700.000 lei (fără taxă), dacă până la 1 ianuarie 2023 sunt încheiate pentru ele acte juridice privind
plata în avans, parțială sau integrală, a contravalorii locuințelor.
Citește și: Clarificare oficială - ce dotări minime sunt necesare la o locuință pentru a beneficia de TVA redus.
Comentarii articol (1)