avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5%

Buna ziua!
Sotul meu a cumparat o locuinta cu TVA 5% pentru care am declarat ca renunt la orice pretentie, fondurile fiind furnizate de mama ta. Practic a cumparat fiind casatorit, insa este numai proproietatea sa.
Am vrea sa cumparam impreuna o casa, insa nu stim daca ne mai incadram la TVA de 5%, ma puteti ajuta cu aceasta informatie?
Mentionez ca eu nu am beneficiat niciodata de aceasta facilitate fiscala.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 21:42, 28 Aprilie 2022
ce valoare are casa ?
150.000EUR
Depaseste 700.000 lei deci nu se incadreaza la cota redusa de 5%.

ART 291

" 5. livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%;"
Multumesc pentru raspuns.
Sa inteleg ca daca gasim o locuinta sub aceasta valoare, putem beneficia de TVA 5%, chiar daca sotul meu a cumparat in nume propriu o alta locuinta cu TVA 5%?
Ce valoare avea locuinta cumparata de sotul dvs cu 5% ?

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa platesc tva la al 2-lea apartament achizitionat SorinBG SorinBG Doresc sa achizitinez un al 2-lea apartament, (la primul am beneficiat de tva 5%) care se incadreaza in pretul si suprafata agreata in lege pentru tva 5 %, ... (vezi toată discuția)
Achiziție imobil de către o persoană care are deja în proprietate unul. cât va plăti tva: 5% sau 19%? Viorelia man Viorelia man Bună seara. Imobilul se vinde de o firma care l-a construit. Cumpăra pf care nu a mai cumpărat alt imobil cu tva, însă mai are în proprietate alt imobil. ... (vezi toată discuția)
Tva a doua locuinta Mihaipepe Mihaipepe Buna ziua In urma cu 2 ani am achizitionat o locuita de la un dezvoltator imobiliar si am beneficiat de impozit 5% Doresc sa imi achizitionez o a doua ... (vezi toată discuția)