Ca și-n cazul salariatelor, concediul şi indemnizaţia de risc maternal se va acorda celor care se asigură voluntar fără condiţie de stagiu de asigurare.
Cuantumul indemnizației de risc maternal este de 75% din baza de calcul, care, potrivit textului de lege, "o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare".
Atenție! Legea 342/2023 se aplică din 16 noiembrie 2023.
Indemnizațiile de risc maternal primite de PFA-uri în mod eronat să nu mai fie urmărite de stat
Din cauza faptului că unele case de asigurări de sănătate județene au interpretat în mod greșit legislația în vigoare și au acordat indemnizații de risc maternal PFA-urilor, unele femei au fost puse în postura de a trebui să returneze sumele primite necuvenit.
Pentru a repara această interpretare greșită, o propunere legislativă vizează anularea datoriilor reprezentate din indemnizații de risc maternal primite necuvenit, începând cu 2018, de femeile care s-au asigurat voluntar pentru concedii medicale. În plus, sumele deja recuperate o să fie restituite persoanelor în cauză, în termen de două luni după ce această propunere va deveni lege.
Suplimentar, vor fi restituite și cheltuielile de judecată pentru procedurile judiciare declanșate pentru recuperarea acestor indemnizații, dacă instituțiile statului le-au cerut.
Indemnizațiile de risc maternal achitate începând cu anul 2018 persoanelor care nu sunt salariate pentru care nu s-au emis decizii de recuperare nu vor mai fi urmărite.
Mai mult, deciziile agențiilor județene de plăți și inspecție socială de calculare a indemnizației de concediu de creștere a copilului (CCC) pentru PFA-uri din care au fost eliminate indemnizațiile de risc maternal, pentru drepturile începând cu anul 2018, vor fi revocate în 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect, urmând să fie emise noi decizii de indemnizații și să fie achitate drepturile bănești neacordate.
Comentarii articol (1)