Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Un sfert dintre români vor să reducă temperatura din case. Cum afectează frigul din locuinţă sănătateaAproape un sfert dintre români (24 la sută) au redus deja temperatura din locuinţe sau intenţionează să o reducă în următoarele luni, pentru a plăti facturi mai mici, arată un sondaj recent, citat de Agerpres.
Cel mai ridicat nivel de îngrijorare privind creşterea costurilor cu încălzirea este întâlnit la românii de peste 55 de ani. Însă medicii atrag atenţia că traiul într-o casă friguroasă duce la creşterea riscurilor pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă.
Asta în condiţiile în care, la nivel european, 36 de milioane de persoane nu îşi pot încălzi adecvat locuinţa, iar numărul este aşteptat să crească în contextul crizei energetice generate de războiul din Ucraina.
Margaret Whitehead, profesor de sănătate publică la Universitatea din Liverpool, a declarat pentru BBC că frigul din case poate creşte considerabil riscul de accidente vasculare cerebrale, infecţii respiratorii sau chiar de accidente casnice.
BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară la 6,75%. Creditarea se scumpeșteBanca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75%pe an, de la 6,25%. Decizia a fost luată în Consiliul de Administraţie al BNR.
De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an. Măsura se aplică din 9 noiembrie. Este a 8-a creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR anul acesta.
Creșterea dobânzii de politică monetară este un mecanism prin care BNR încearcă să reducă rata inflației, care a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Practic, prin creșterea dobânzii de politică monetară, BNR scumpește banii (împrumuturile), descurajând creditarea.
Oficial european: România este responsabilă pentru conţinutul PNRR. Nu a venit de sus în josRomânia este responsabilă ca stat pentru conţinutul PNRR, a spus marţi directorul general SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene, Celine Gauer, care a apreciat că planul României este
„foarte bun şi foarte ambiţios”.
Directorul task force-ului pentru Redresare şi Rezilienţă din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene a participat la Conferinţa anuală privind implementarea PNRR, eveniment organizat de Reprezentanţa CE în România, potrivit Agerpres.
Gauer a spus că
„PNRR este un instrument bazat pe perfomanţă” şi a amintit că toate reformele şi investiţiile prevăzute în document trebuie să fie finalizate până în 2026.
Comentarii articol (0)