ACCES PREMIUM
De ce premium?
Proiect de lege
Dobânda pentru sumele pe care le datorează Fiscul contribuabililor ar urma să fie plătită din oficiu, nu la cerere
Două schimbări majore privind dobânzile pentru sumele pe care Fiscul trebuie să le achite contribuabililor sunt trecute într-un proiect de lege ajuns recent la Senat, prin care se propune modificarea Codului de procedură fiscală. Acestea ar urma să scurteze timpul de care e nevoie pentru ca un contribuabil să încaseze dobânzi de la stat.
Articolul continuă mai jos
Mai întâi, se propune ca
dobânda să fie acordată din oficiu, nu la cerere, conform
proiectului de lege care trebuie adoptat de Parlament pentru a se aplica. Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
„Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul/plătitorul are dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 168 alin. (4) sau la art. 77 (din Codul de procedură fiscală - n. red.), după caz, până la data stingerii prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege. Acordarea dobânzilor se face din oficiu”, scrie în document.
Prima prevedere indicată se referă la diferențele rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice (termenul vizat: 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere) și la sumele încasate în plus prin poprire (termenul vizat: cinci zile lucrătoare de la încasare). A doua prevedere se referă la soluționarea cererilor contribuabilului (termenul vizat: 45 de zile de la înregistrarea cererii, dar acesta se poate prelungi în anumite cazuri). Însă companiile au dreptul la dobânzi inclusiv atunci când vorbim de datorii achitate în baza unor acte fiscale anulate ulterior.
Apoi, se mai propune ca, în caz de refuz,
solicitarea dobânzilor să se poată face direct în instanță, fără a mai fi necesară o contestație fiscală în prealabil:
„Dreptul contribuabilului/plătitorului de a solicita pe cale judiciară dobânda prevăzută de prezentul articol (articolul 182 din Cod - n. red.) se prescrie în termen de 5 ani”.Conform inițiatorilor, cele două măsuri au drept scop punerea contribuabilului pe picior de egalitate cu autoritățile și scurtarea timpului necesar pentru a obține dobânzile:
„Astfel, pentru a pune pe picior de egalitate statul și contribuabilul, apreciem că acordarea dobânzii ar trebui să se facă din oficiu, iar în cazul în care organul fiscal refuză să acorde dobândă, să se ajungă la instanța de judecată, fără a mai fi necesară formularea unei contestații fiscale și așteptarea unui termen îndelungat pentru emiterea deciziei de soluționare a contestației.”Redacția noastră a scris în trecut despre cum contribuabilii
au dificultăți uneori în a obține dobânzile datorate de Fisc, practică ce pare să fie, totuși,
în schimbare.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.