Ordinul MF 4.268/2022, care cuprinde principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale pe 2022, a apărut în Monitorul Oficial și se aplică din 9 ianuarie 2023. La câteva săptămâni distanță, Fiscul a publicat online și formularele electronice aferente, astfel că firmele pot deja să le completeze și să le transmită online.
Ordinul MF prevede că situațiile financiare pentru anul trecut se depun la următoarele termene:
- pentru firme: în 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică până la 30 mai 2023 (informația e confirmată de două entități diferite din Fisc - Direcția Generală a Finanțelor Ploiești și Direcția Generală a Finanțelor Brașov);
- pentru ONG-uri: în 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică până la 2 mai 2023 (termenul era 1 mai, dar aceasta este o zi nelucrătoare conform Codului muncii, astfel că termenul se amână automat).
Situațiile financiare anuale la 31 decembrie 2022 se întocmesc, după caz:
- fie în baza reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, prevăzute de Ordinul MF 1.802/2014;
- fie în baza reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, prevăzute de Ordinul MF 2.844/2016.
Situațiile financiare anuale se depun la unitățile teritoriale ale MF și se întocmesc în limba română și în lei. Depunerea bilanțurilor se face fie în format hârtie și în format electronic, la registratura unităților MF (sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată), fie numai în format electronic, pe portalul e-Guvernare.ro (semnate electronic).
Important! Entitățile care n-au desfășurat activitate de la constituire și până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare nu trebuie să întocmească situații financiare anuale. Acestea depun la unitățile teritoriale ale MF o declarație de inactivitate până la data de 2 martie 2023 (declarație pe propria răspundere a persoanei care are obligația gestionării
entității). Formularul electronic aferent este disponibil aici.
Depășirea termenului legal de depunere a situațiilor financiare pe anul trecut poate fi sancționată, conform Legii contabilității, după cum urmează:
- amendă de la 300 la 1.000 de lei, pentru o întârziere între una și 15 zile lucrătoare;
- amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare;
- amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare.
Dacă bilanțurile nu sunt depuse deloc, sancțiunea este o amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
Bine de știut e că, mai nou, nu mai este posibilă dizolvarea societăților atunci când:
- nu s-au depus la termenul legal situațiile financiare anuale (inclusiv cele consolidate, dacă e cazul) și raportările contabile, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare;
- nu s-a depus la termenul legal declarația de inactivitate, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare.
Practic, asta înseamnă că societățile riscă, din 2023, numai amendarea atunci când nu depun sau depun cu întârziere bilanțurile anuale.