Măsura a intrat deja în vigoare și se va aplica operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului, iar durata totală maximă va putea fi de 60 de luni calculate de la data omologării.
Anul trecut au fost aduse modificări Legii insolvenței, iar unul dintre punctele importante ale legii de modificare a fost „schimbarea la față” a concordatului preventiv. Printre altele, legea modificată prevede că în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, administratorul concordatar elaborează sau, după caz, asistă debitorul în elaborarea planului de restructurare.
„Termenul maxim pentru implementarea măsurilor stabilite prin planul de restructurare este 48 de luni de la data omologării acestuia prin hotărâre executorie, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu 12 luni. În primul an este obligatorie plata a minimum 10% din valoarea creanţelor afectate prin concordat”, prevede art. 24 alin. (7) din Legea 85/2014.
Doar că acest termen nu se aplică decât procedurilor pornite după ce legea insolvenței a fost modificată vara asta - 17 iulie 2022 - legea de modificare având expres stipulată ideea că procesele începute înainte de intrarea în vigoare a acesteia rămân supuse legii vechi (care prevedea un termen de 24 de luni).
De aceea, în noiembrie anul trecut, la Ministerul Transporturilor se punea în dezbatere un proiect de OUG care să facă aplicabil noul termen și procedurilor de concordat deschise la 17 iulie 2022. În ianuarie, cei de la minister s-au răzgândit și au înlocuit proiectul de ordonanță cu un proiect de lege cu același obiect, dar care ar fi putut să producă efecte destul de târziu.
Concordatul este o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, care ajută, odată dechisă, la suspendarea executările silite, iar debitorul își redresează activitatea și își achită total sau parțial creanțele afectate în baza unui plan de restructurare votat de creditorii ale căror creanțe sunt afectate și care va fi omologat de judecătorul sindic, după verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate.