Dreptul de a polua gratuit al industriaşilor va lua sfârşit, emisiile legate de încălzire şi de maşini vor fi taxate, va fi înfiinţat un fond social pentru tranziţie - sunt doar câteva dintre prevederile unui acord la care s-a ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică privind o reformă amplă a pieţei carbonului.
După circa 30 de ore de discuţii aprige, negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului UE au ajuns în cursul nopţii la un acord pentru creşterea ambiţiilor şi extinderea câmpului de aplicare a pieţei carbonului, potrivit unui comunicat al PE.
Pentru a-şi acoperi emisiile de CO2, producătorii de electricitate şi industriile energofage (siderurgie, ciment) din UE trebuie în prezent să cumpere "permise de poluare" de pe piaţa europeană a cotelor de emisii (ETS), creată în 2005 şi care se aplică la 40% din emisiile de pe continent. Totalul cotelor create de state au fost reduse de-a lungul timpului pentru a-i determina pe aceşti mari producători să polueze mai puţin.
Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, pentru fiecare român, consumul de bere a crescut în 2021 cu 0,3 litri, iar vinurile s-au băut mai mult cu 2,6 litri. Și la băuturile distilate a crescut consumul, cu 1,8 litri pe locuitor, arată cele mai noi date publicate de INS.
Consumul mediu de băuturi, pe locuitor, a crescut anul trecut la toate băuturile, comparativ cu 2020, cel de bere majorându-se cu 0,3 litri, cel de vinuri cu 2,6 litri, consumul de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%) cu 1,8 litri şi cel de băuturi nealcoolice cu 26,4 litri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Cea mai mare parte din resursele de vin a fost destinată consumului uman, care a crescut cu 466.200 hl faţă de anul precedent. Exportul de vinuri a scăzut cu 9.900 hl.
Patiseriile din țară lucrează la foc continuu, mai ales că oferta de cozonaci din acest an o depășește cu mult pe cea de anul trecut. Peste 7,5 milioane de cozonaci vor fi frământați, copți și ambalați, iar cel puțin două milioane vor fi trimiși în țările în care există comunități mari de români, a anunțat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu, potrivit Agerpres.
Oferta de cozonaci va depăşi 7,5 milioane în acest an, chiar dacă preţurile vor fi mai mari decât anul trecut. Există și un sortiment nou, cozonacul "Hohoho" cu o umplutură deosebită.
În ceea ce priveşte preţul pâinii, acesta s-a stabilizat, iar în perioada sărbătorilor de iarnă va rămâne nemodificat, însă raportat la perioada noiembrie-decembrie 2021 este mai mare cu peste 20%, a mai spus Aurel Popescu.
Comentarii articol (0)