Când se emite certificatul și ce cuprinde
Ca o regulă generală, Codul de procedură fiscală reglementează că certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal local în următoarele situații:
- la solicitarea contribuabilului sau plătitorului, după caz;
- la solicitarea autorităților publice, în cazurile și în condițiile prevăzute de reglementările legale în vigoare;
- la solicitarea notarului public, conform delegării date de către contribuabil.
Totodată, certificatul de atestare fiscală poate fi definit drept un act emis de organul fiscal competent, având un rol de informare asupra creanțelor fiscale exigibile, prin care, evident, nu se stabilesc, modifică sau sting drepturi și obligații fiscale, care intră în conținutul raportului juridic de drept fiscal.
Având în vedere rolul certificatului de atestare fiscală, acesta poate fi numit „act administrativ fiscal de informare”, care, deși nu stabilește drepturi și obligații fiscale, poate vătăma drepturi sau interese legitime ale solicitanților acestui certificat.
Cât e valabil certificatul și cum se poate prezenta
În practică, se poate observa că, în vederea obținerii unui certificat de astestare fiscală privind impozitele, taxele locale şi alte venituri datorate bugetului local al unei unități administrativ-teritoriale sau al unei subdiviziuni administrativ-teritoriale, firmele și alte entități asimilate acestora pot depune la organul fiscal local competent o cerere pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscală la care vor atașa o serie de documente justificative în funcție de destinația acestuia.
În acest sens, organul fiscal local are obligația de a elibera certificatul de atestare fiscală în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data cererii, acesta fiind valabil 30 de zile calendaristice de la data emiterii.
Firma care a obținut certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal local în condițiile legii poate prezenta documentul în original sau în copie legalizată oricărui solicitant.
Când poate fi nevoie de certificat
O situație specifică privind modalitatea de eliberare a certificatului de atestare fiscală de către organul fiscal local este reglementată la art. 159 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, care reglementează faptul că, în cazul înstrăinării dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor respective, inclusiv firmele, au obligația de a prezenta certificate de atestare fiscală prin intermediul cărora să ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale sau subdiviziunii administrativ-teritoriale în a cărei rază teritorială se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează.
Astfel, în vederea înstrăinării bunului propriu mobil sau imobil, firma trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul respectiv, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
De asemenea, Codul de procedură fiscală prevede o excepție de la regula generală privind modul de eliberare a certificatului de atestare fiscală de către organul fiscal local, respectiv aceea în care proprietarii bunurilor care înstrăinează mijloace de transport, inclusiv firmele, nu trebuie să prezinte certificatul de atestare fiscală în cazul în care pentru înstrăinare utilizează formularul de contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport aprobat prin ordin de ministru.
În conformitate cu reglementările art. 69 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, este prevăzută situația în care „ori de câte ori o instituție sau autoritate publică trebuie să soluționeze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru soluționarea cererii legislația specifică prevede prezentarea unui certificat de atestare fiscală, a unei adeverințe de venit sau a unui alt document cu privire la situația fiscală a persoanei în cauză, instituția sau autoritatea publică are obligația să solicite certificatul de atestare fiscală, adeverința de venit sau documentul respectiv de la organul fiscal competent”, caz în care persoana fizică sau firma nu mai are obligația depunerii certificatului, adeverinței sau documentului respectiv.
În practică, cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscală poate fi trimisă de către firme prin următoarele modalități:
- depusă la registratura organului fiscal local competent;
- trimisă prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
- prin mijloace electronice.
- vânzarea unor bunuri mobile și/sau imobile;
- efectuarea intabulării și/sau cadastrului imobilului respectiv;
- participare la licitații publice;
- obținerea de fonduri europene nerambursabile;
- alte situații.
Comunicarea certificatelor
Certificatele de atestare fiscală emise de organele fiscale locale pot fi comunicate firmelor și prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă. Aceste acte administrativ-fiscale sunt valabile și opozabile firmelor fără semnătura olografă și ștampila conducătorului organului fiscal, însă vor purta semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat al organului fiscal local.
Organele fiscale locale au posibilitatea legală de a utiliza, în relația cu contribuabilii, o nouă modalitate de comunicare electronică a actelor administrativ-fiscale, introdusă prin Legea nr. 252/2022: „pentru organul fiscal local, consiliul local poate hotârî, în condițiile prevăzute la alin. (17) (din Codul fiscal - n. red.), să utilizeze mijloacele electronice de transmitere la distanță utilizate de către organul fiscal central, prin aderare la procedurile de lucru specifice acestuia”.
Mijloacele electronice prin care se poate realiza comunicarea certificatelor de atestare fiscală emise de organele fiscale locale sunt:
- e-mail;
- platformă de contact pusă la dispoziţie de către organele fiscale locale;
- spațiu privat virtual.
Cererea se va depune, în scris, la registratura organului fiscal local. Ulterior, organul fiscal va comunica, tot în scris, firmei data de la care comunicarea certificatelor de atestare fiscală se va realiza exclusiv pe baza mijloacelor electronice pentru care a optat aceasta.
Comunicarea prin e-mail a certificatelor de atestare fiscală se realizează la adresa de e-mail indicată de firmă. Aceasta se poate realiza doar dacă sunt îndeplinite unele condiții, respectiv organul fiscal local, precum și firma, dețin, fiecare, un certificat calificat, iar firma se obligă să transmită un e-mail de confirmare a primirii certificatului în cel mult trei zile lucrătoare de la primire. Comunicarea se consideră realizată la data primirii unui e-mail de confirmare, de pe adresa de e-mail unde a fost transmis actul respectiv.
Pentru firme, Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 3.097/2016 prevede că e-mail-ul de confirmare trebuie să fie însoțit de semnătura electronică extinsă bazată pe un certificat calificat. În cazul în care firma confirmă primirea în termenul prevăzut de actul normativ, data comunicării este data transmiterii de către firmă a e-mail-ului de confirmare. În situația în care firma nu transmite e-mail-ul de confirmare a primirii în termenul amintit, actul emis de organul fiscal local se consideră comunicat după expirarea unui termen de 15 zile calendaristice, calculat de la data comunicării e-mail-ului de către organul fiscal local.
În ceea ce privește platforma de contact, firma se autentifică prin certificate calificate sau credențiale de tip nume/parolă.
Comentarii articol (0)