Economia României este a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume și ar urma să înregistreze o creștere medie de 2,9% până în 2030, potrivit unei analize efectuate de specialiștii de la Universitatea Harvard, citată de zf.ro.
Este cea mai bună poziţie ocupată de România începând cu anul 2000, de când se realizează analiza. Ascensiunea României în acest clasament este importantă, având în vedere că țara noastră se clasa pe locul 39 în anul 2000.
Indicatorul de complexitate analizează atât gradul de dezvoltare al țării, cât și produsele și serviciile produse și exportate de o țară. Cele mai recente date incluse sunt pentru 2020, primul an al pandemiei.
În anii 1990, România era cunoscută pe plan internațional drept un producător și exportator de produse cu o valoarea adăugată minimă. În ultimii ani, industria auto, electronică și IT s-au dezvoltat, iar economia a devenit mai complexă.
Datele oferite de The Atlas of Complexity, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul 1), Elveţia (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) şi Singapore (5). Ţările din regiune stau şi ele foarte bine, Cehia fiind pe şase, iar Ungaria pe nouă. Polonia în schimb, cea mai dezvoltată economie din regiune, e pe 26, încă o dovadă că nu contează doar mărimea PIB-ului. În total sunt analizate peste 130 de ţări din ţări din lume.
„România este o țară cu venituri peste medie, este a 44-a cea mai bogată economie după PIB/cap de locuitor dintre cele 133 studiate. În ultimii cinci ani, PIB/cap de locuitor a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii”, se arată în analiză.
Poșta Română începe distribuirea pensiilor aferente lunii ianuarie joi, 5 ianuarie, cu o zi mai devreme faţă de termenul anunţat iniţial, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituție.
În luna ianuarie a fiecărui an, ca urmare a începutului de an bugetar, Compania Naţională Poşta Română (CNPR) primeşte cu o întârziere de câteva zile sumele de bani necesare achitării pensiilor din sistemul public (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve şi văduve de război, IOVR).
Astfel, în prima lună a anului, comparativ cu lunile obişnuite, poştaşii încep achitarea la domiciliu cu un decalaj de câteva zile, precizează CNPR, potrivit Agerpres.
Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale.
Recesiunea din zona euro va fi mai moderată decât s-a estimat (S&P Global)
Declinul activităţii economice în zona euro la finalul anului trecut a fost mai redus decât s-a crezut iniţial, datorită atenuării presiunii preţurilor, arată datele publicate miercuri de S&P Global, care sugerează că recesiunea ar putea fi moderată, transmite Reuters.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 49,3 puncte în decembrie, de la 47,8 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,8 puncte în decembrie. Totuşi, decembrie este a şasea lună în care indicele PMI este sub nivelul de 50 de puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei, potrivit Agerpres.
„Economia zonei euro a continuat să se deterioreze în decembrie, dar ritmul a fost moderat pentru a doua lună consecutiv, indicând că declinul va fi mai redus decât s-a estimat iniţial. Cu toate acestea, există puţine dovezi care să sugereze că economia zonei euro ar putea reveni curând la o creştere stabilă”, a apreciat Joe Hayes, economist la S&P Global Market Intelligence.
Dovezile privind intrarea în recesiune a zonei euro au crescut, iar un sondaj realizat recent de Reuters în rândul economiştilor indică o probabilitate ridicată, fiind previzionat un declin al PIB-ului de 0,3% în trimestrul patru din 2022 şi de 0,4% în primele trei luni din 2023.
Comentarii articol (0)