Număr record de mașini electrice vândute în România în 2022
Mașinile electrice au doborât un record în România în 2022, înregistrând cele mai mari vânzări de până acum pe piața locală.
Astfel, în țara noastră s-au vândut peste 10.000 de mașini electrice în 2022. Comparativ cu anul 2021, vânzările de mașini electrice au fost de trei ori mai mari anul trecut, iar modelul Dacia Spring, pentru care 2022 a fost primul an complet de comercializare, a avut peste 50% din piața mașinilor electrice în anumite luni.
Tendința cumpărătorilor de a se îndrepta spre modele auto ecologice sau economice reiese și din scăderea ofertei de mașini cu motorizări diesel, care a reprezentat sub 15% din totalul mașinilor noi vândute în 2022, se arată în raportul Autovit.
Eurostat: România este pe locul trei în UE la creșterea prețului producţiei industriale
Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 44,8%, în România, în luna noiembrie din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, țara noastră situându-se pe locul trei în UE la acest capitol, creșteri mai mari fiind doar în Ungaria (63,5%) și Letonia (51,2%), informează Agerpres.
Eurostat precizează că în noiembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 56% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (17,1%), a preţurilor bunurilor intermediare (15,5%) şi a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (9,7%).
Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Italia (3,3%), Suedia (2,7%) şi Irlanda (2,4%), iar cel mai semnificativ declin în Bulgaria (minus 12,6%), Slovacia (minus 11,6%) şi Grecia (minus 6%). România a raportat un avans de 1% în noiembrie, după o creştere de 2,6% în octombrie.
Preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie şi de preţurile bunurilor intermediare, care au scăzut cu 1,9% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată şi cele la bunurile de folosinţă imediată au urcat cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,6%.
Comisia Europeană a rambursat României peste un miliard de euro din sumele cheltuite pentru plăţile în avans acordate fermierilor în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2022, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Iată primii bani care au intrat în bugetul ţării de la Uniunea Europeană! Acordarea la timp a subvenţiilor şi atragerea fondurilor europene pentru agricultură constituie o prioritate în activitatea Ministerului Agriculturii. Prin muncă şi seriozitate, se pot îndeplini obiectivele pe care ni le-am propus”, a scris, pe Facebook, ministrul Agriculturii, Petre Daea.
În data de 5 ianuarie a.c., Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis în Banca Naţională a României suma de 1.033.896.609,11 euro.
Comentarii articol (0)