Să începem cu părțile bune: potrivit datelor furnizate de ITM București, în 2022 nu s-a înregistrat niciun deces la locul de muncă sau în legătură cu serviciul, însă au fost înregistrate 612 accidente de muncă, fără a se preciza gravitatea acestora.
Raportat la numărul de zile lucrătoare din 2022, înseamnă că în București s-a înregistrat, în medie, un accident de muncă la fiecare 2,5 zile lucrătoare, iar în lipsa unei distincții clare între accidentele cu consecințe grave, ireversibile, respectiv între decese și invaliditate, este dificil de apreciat dacă printre cele 612 accidente sunt și cazuri de invaliditate.
Acum, în privința muncii nedeclarate, situația este diferită, indicând fie o lipsă de informare corespunzătoare a celor implicați (salariați și angajatori), fie o ineficiență a măsurilor prevăzute deja de lege, deși nivelul sancțiunii pentru aceste contravenții este semnificativ, respectiv 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată la angajator fără contract de muncă.
Concret, în 2022, în București, au fost depistate prestând muncă nedeclarată (fără forme legale) 1.385 de persoane, adică, din punct de vedere statistic, o medie de 5,5 persoane în fiecare zi lucrătoare au fost identificate prestând muncă nedeclarată.
Au fost verificați 5.358 de angajatori în privința respectării dispozițiilor legale privind relațiile de muncă, au fost aplicate 892 de sancțiuni, valoarea totală a acestora fiind de 9.330.350 de lei - rezultând o medie de aproximativ 10.500 de lei/sancțiune.
În privința respectării dispozițiilor legale prevăzute de legislația securității și sănătății în muncă, în urma celor 2.649 de controale au fost aplicate 2.155 de sancțiuni, valoarea totală a acestora fiind de 1.491.500 de lei.
De asemenea, inspectorii de muncă au dispus 3.143 de măsuri și au dispus sistarea activității locurilor de muncă verificate în 39 de cazuri.
Datele privind relațiile colective de muncă scot în evidență faptul că numărul negocierilor colective care au ajuns la finalitate, în sensul formării acordului de voință al părților și încheierii unui contract, este redus prin raportare la numărul total al salariaților care-și desfășoară activitatea în beneficiul și sub autoritatea angajatorilor din București.
Tot în categoria relațiilor colective de muncă, aproximativ 25% dintre contractele colective de muncă și actele adiționale încheiate între salariați și angajatori nu au fost înregistrate, cauza fiind nerespectarea procedurii privind negocierile colective.
Practic, în 2022 au fost încheiate 712 contracte colective de muncă, însă 189 nu au fost înregistrate, iar dintre cele 241 de acte adiționale încheiate, numai 172 au produs efecte juridice, restul nefiind înregistrate.
10.022 de sesizări a înregistrat ITM București în anul 2022, 2.301 având ca obiect eliberarea unor informații din Revisal, fiind eliberate 743 de adeverințe de vechime și 76 de adeverințe de echivalare.
Anul trecut au fost încheiate 6.081 de noi contracte de prestări servicii în domeniul resurselor umane, fiind reziliate 1.407, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a numărului angajatorilor care apelează la servicii externe specializate în resurse umane și salarizare.
Comentarii articol (2)