Regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) şi cele şase economii majore - Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - rămân unele dintre cele mai dinamice din lume, reiese din raportul „Top 10 predicţii pentru ECE-6 în 2023”, întocmit de compania de consultanţă imobiliară Colliers.
„Deşi vor merge la ritmuri de creştere diferite, avansul este aşteptat să rămână pozitiv în toate ţările ECE-6 în 2023. Fondul Monetar Internaţional estimează că expansiunea pentru această regiune va încetini la 1,5%, mai puţin de jumătate din ritmul înregistrat în 2022 (estimare de 3,7%), şi, deşi acesta este cel mai slab ritm de aproape un deceniu încoace (dacă se trece cu vederea anul pandemic 2020), prognoza pe termen lung arată în continuare că ECE-6 creşte de două ori mai repede decât zona euro. Altfel spus, consultanţii Colliers şi instituţii precum FMI prevăd o încetinire, nu o recesiune, iar convergenţa economică relativ la Europa de Vest încă are loc. Cu toate acestea, inflaţia va rămâne o provocare majoră, semnificativ peste ceea ce ar trebui considerat un nivel normal, ceea ce înseamnă că politica monetară va rămâne restrictivă (sau va deveni chiar mai restrictivă) cel puţin anul acesta”, sunt de părere analiştii citați în raport, potrivit Agerpres.
Presiuni pe piața imobiliară
Un alt aspect important al anului în curs se referă la clădirile „verzi” şi eficiente din punct de vedere energetic, „mult mai mult decât un simplu criteriu de bifat pentru companii şi investitori în rapoartele către acţionari”.
Pe această temă, consultanţii Colliers se aşteaptă să vadă o diferenţiere tot mai mare a chiriei/valorii unei clădiri în funcţie de cât de ecologică/eficientă este aceasta, aspect valabil pentru toate ţările din grupul ECE-6, iar acest lucru ar trebui să se aplice tuturor sectoarelor imobiliare, dar în special segmentului de birouri şi a celui industrial.
Modificări în comportamentul clienților
O temă de interes este modul de lucru al oamenilor care continuă să se schimbe şi modifică configuraţia biroului.
„Aceste schimbări nu influenţează cum arată spaţiul de lucru deschis/comun, ci şi pe zone care încurajează creativitatea şi spiritul de echipă. Dezbaterea despre modul în care vor lucra angajaţii va fi mult mai profundă şi există deja primele exemple în regiune, unde unele companii (cum ar fi Telekom Hungary) au introdus o săptămână de lucru de 4 zile. În România, în Parlament a fost elaborată o legislaţie (care nu a fost încă adoptată) care ar permite angajaţilor să aleagă o variantă cu patru zile de lucru de 10 ore pe săptămână”, notează raportul citat.
În topul predicţiilor Colliers se află şi dezvoltările industriale şi cererea de leasing, care vor rămâne la acelaşi nivel cu anii precedenţi. În acest context, stocul industrial şi logistic modern din ţările ECE-6 rămâne cu mult sub cel al unei ţări occidentale „normale/tipice” raportat la numărul de locuitori, astfel încât există încă mult spaţiu de creştere pe termen mediu.
ANAF scoate la vânzare mai multe autoturisme în perioada următoare, prin licitație, dar și prin vânzare directă.
În cazul în care o mașină nu se vinde la prima licitație, prețul scade cu 25% pentru adoua tentativă. Dacă nici a doua oară mașina nu se vinde, prețul scade din nou cu 25% pentru a treia licitație. Ulterior, indiferent de câte ori este scoasă la vânzare o mașină, prețul de pornire al licitației nu poate fi mai mic de 50% din primul preț.
Serviciul de valorificare bunuri București:
- Autoturism Dacia Logan Laureate, an fabricație 2005, capacitate cilindrică 1598 cmc, 175.000 kilometri, motorizare benzină, fără acte, serie șasiu UU1LSDABH33764647, la prețul de 3360 de lei (include TVA)
- Autoturism Dacia Logan Ambiance, an fabricație 2005, capacitate cilindrică 1390 cmc, 51.175 kilometri, motorizare benzină, fără acte, serie șasiu UU1LSDAAH34099631, la prețul de 2870 de lei (include TVA)
- Autoturism Smart Coupe, an fabricație 2001, capacitate cilindrică 599 cmc, 62.830 kilometri, motorizare benzină, fără acte, serie șasiu WME01MC011H063741, la prețul de 3430 de lei (include TVA)
Câți angajați au cele mai profitabile 500 de afaceri de familie din lume
Cele mai mari 500 de întreprinderi familiale din lume generează împreună venituri de 8,02 trilioane de dolari şi angajează 24,5 milioane de persoane, în 47 de jurisdicţii din întreaga lume, un nivel suficient de ridicat pentru putea fi considerate a treia cea mai mare economie mondială ca venituri, după SUA şi China, potrivit unui studiu EY publicat miercuri.
Studiul este realizat o dată la doi ani de EY şi Universitatea din St. Gallen şi este un clasament al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, în funcţie de venituri.
„Longevitatea şi stabilitatea continuă să fie un aspect fundamental pentru companiile listate în indexul din 2023. Un procent de 76% dintre acestea au o existenţă de peste 50 de ani, iar aproape o treime (31%) au o vechime de peste un secol. În consiliile lor de administraţie, aproape un sfert dintre poziţii (23%) sunt deţinute de membri ai familiei şi aproape jumătate dintre companiile analizate (45%) au ca directori generali membri ai familiei”, susţin autorii studiului.
Conform Agerpres, cele mai multe companii din index au sediul în Europa (46%), iar SUA este principala jurisdicţie individuală (24%).
Jumătate dintre companiile incluse în indexul din 2023 operează în Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA), în timp ce 34% dintre acestea operează în America, iar 16% în zona Asia-Pacific.
Contribuţia regiunii Asia-Pacific a crescut în mod constant, încă de la prima ediţie a indexului din 2015, ajungând de la 12%, la 16% în acest an.
În ceea ce priveşte sectoarele din care provin afacerile de familie indexate, cele mai multe sunt din sectorul produselor de larg consum (37%), în special datorită cotei lor dominante în America, urmate de companiile din domeniul producţiei şi al mobilităţii (29%), acest sector situându-se pe primul loc în zona EMEIA şi Asia-Pacific.
Comentarii articol (0)