Buna ziua.
Situatia mea este urmatoarea: am domiciliul in Iasi si detin 2 autoturisme, primul marca BMW 316i, produs in 1989 si al doilea marca BMW 730d produs in 2001.
Conform datelor oficiale din catalogul asiguratorilor auto (nu stiu exact cum se numeste oficial acest catalog), valoarea primului autoturism este de 1500 eur iar a celui de al doilea de 16000eur.
Conform OUG 59/2010, datorez statului un impozit de 69 ron pentru primul autoturism si un impozit de 2200 ron pentru cel de-al doilea.
Am urmatoarele probleme:
1. In urma emiterii acestei ordonante (mai corect ar fi "emanarii", ca parca e un gaz toxic nu ordonanta a unui guvern format din fiinte umane), impozitul in noua formula s-a calculat cu incepere de la 1 iulie 2010. Asadar, desi am platit la inceputul anului toate taxele integral, acum figurez datornic la stat cu o diferenta de 540 ron. Mentionez raspicat ca aceasta OUG, desi contravine codului fiscal totusi este in vigoare si se aplica bine-mersi, de parca nimeni nu observa nimic. Problema este ca doresc sa vand un imobil care se afla in proprietatea mea si ca atare imi trebuie un certificat fiscal, certificat pe care evident figurez ca datornic deci este nefolositor.
Cum as putea realiza vanzarea fara sa platesc acesti bani care imi sunt ceruti in mod ilegal.
2. In anul 2011 ma asteapta un impozit de 69 ron pentru primul auto si 2200 pentru cel de-al doilea. Diferenta este monstruoasa si complet inacceptabila. Calculatia facandu-se numai dupa capacitatea cilindrica (primul auto are 1595cc iar cel de-al doilea 2997) apare o disproportie cu care nu sunt de acord. Aceasta disproportie vine pe fondul maririi tva la 24%, scaderii salariale cu 25% si refuzului guvernului de a se supune anumitor hotarari judecatoresti, de a respecta Constitutia si Codul Fiscal. Practic in momentul de fata guvernul este un infractor.
Asadar ma simt puternic lezat in dreptul meu la proprietate si ma vad nevoit sa incerc reglementarea acestei probleme in instanta.
Pana acum am depus doar o cerere de recalculare a impozitului la Finantele Publice Locale in care explic situatia si atrag atentia asupa nerespectarii Codului Fiscal. La aceasta cerere am primit raspuns ca prezenta calculatie s-a realizat cf OUG de mai sus si ca atare cererea mea nu are temei.
Doresc sa aflu in ce masura disproportia impozitelor semnalata de mine isi poate gasi un temei legal indisputabil si cam care ar fi sansele castigarii unui astfel de proces.
Nu exclud nici ideea organizarii unei asociatii de cetateni care sa se constituie parte vatamata, intrucat in situatia mea sunt foarte multi romani, cu totii nedreptatiti. Ar ajuta cu ceva lucrul acesta?
Va multumesc.
1. chiar daca le considerati ilegale, fara o decizie judecatoreasca nu puteti scapa de achitarea lor. iar neachitarea lor determina lipsa certificatului fiscal, lucru declarat constitutional de catre CC.
2. nu s-a rezolvat nimic in privinta TVA la imobile daramite la impozitele ptr masina. insa puteti incerca, daca aveti timp si bani de cheltuit. eu va doresc succes.
1. Consider aceasta OUG ca fiind ilegala, pentru ca ESTE ilegala. Scrie negru pe alb in Codul Fiscal ca orice reglementare de acest gen nu poate intra in vigoare mai devreme de 6 luni. Credeti ca exista vreo instanta in Romania care sa nu imi dea dreptate in acest caz?
2. Detectez in tonul Dvs o unda de ironie, "daca n-am ce face cu banii, atunci sa-i arunc pe procese". Sincer, nu ma dereanjeaza aceasta, insa doresc sa stiu o parere sincera de avocat: exista sanse de a castiga un proces cu statul pe statutul discriminatoriu al impozitului auto?
In prima postare m-am referit la situatia mea personala, dar exista in Romania si cazuri mult mai grave. De exemplu membrii Clubului Off-Road Romania, posesori de masini de teren mai vechi cu motoare mari (firesc!), datoreaza statului un impozit ce reprezinta in cazul lor 1/4 din valoarea masinii!!! Atentie, UN SFERT DIN VALOAREA MASINII!!! Evident masinile lor nu sunt autoturisme de lux (as acum aberant afirma ministrii nostri) si nici ei, ca indivizi, nu sunt persoane de bani gata ("si daca au bani atunci sa plateasca" asa cum si mai aberant afirma aceiasi ministri). Ba chiar mai mult, acesti oameni au fost de multe ori implicati in proiecte umanitare (transport de alimente si medicamente in localitati sinistrate, transport de bolnavi, etc) si s-au folosit tocmai de masinilor lor atat de mult hulite.
Asadar, este normal pentru ei un impozit de 4000ron/an?!
1. Nici una nu va va da dreptate pentru ca nu are competenta sa se pronunte. Doar curtea constitutionala poate face acest lucru.
2.Nu sunt avocat dar parerea mea sincera e ca nu exista nici o sansa de castig in instanta. Nici macar 0.1%.
3.Nu stiu daca e normala sau nu marimea acestor impozite, insa, deocamdata, asa spune legea. Cat timp este in vigoare trebuie respectata.
Multumesc pentru raspuns. Aceste intrebari le-am mai adresat si prin alte parti si tot cam aceleasi raspunsuri am primit. Prin urmare se pare ca va trebui sa ma gandesc serios de tot la a plati aceste impozite (din fericire nu e vorba de o dificultate financiara, inca!, ci pur si simplu trebuie sa ma obisnuiesc cu ideea ca *iar* mi se baga mana in buzunar, mult mai adanc de data asta, si eu nu pot face absolut nimic.
Oricum doresc sa beneficiez in continuare de bunavointa membrilor comunitatii avocatnet.ro asa ca voi continua discutia cu urmatoarea intrebare: pentru cine sunt facute totusi legile romanesti?
Guvernul face ordonante de urgenta care vin contradictie neta cu Constitutia si Codul Fiscal. Booon. Deci legea nu e pentru ei, am inteles. Guvernul este deasupra legii.
Vin insa si romanii intreprinzatori, care nefiind chiar descreierati sa arunce cu bani in toate directiile, isi inmatriculeaza frumos masinile in alte tari (practica de altfel dezagreata de mine; nu pot concepe sa merg cu o masina pentru care am dat banii munciti de mine si ea apartine in acte altcuiva). In felul acesta romanii intreprinzatori scapa foarte frumos, si legal, de toate taxele, de inmatriculare, de impozite, etc. Deci nici pentru ei nu e legea, corect?
Si atunci pentru cine e? (Stiu, pentru MINE o sa spuneti. Asa zic si eu). Pentru mine si alti fraieri care inca mai cotieaza la o afacere paguboasa numita stat roman.
Va rog tare mult, daca gasiti pe undeva prin rationametul meu vreo lacuna, sa-mi atrageti atentia, ca eu nu gasesc, si tare-i amarat rationamentul asta.
Multumesc si Sarbatori Fericite!
P.S. Exista oare o formula oficiala prin care pot sa declar Ministerului de Finante, pe propria rapsundere, ceva anume?
As zice asa: "Subsemnatul blablabla, declar pe propria raspundere ca nu imi voi plati taxele (in totalitate) in anii ce urmeaza pentru ca nu pot. Mentionez insa ca nu doresc sa fac evaziune fiscala si ca voi achita pana la urma toate taxele datorate statului, insa cu incepere din 2015. Si nu totul odata, ci esalonat."
Hmmm, pare cunoscuta poezia asta nu? Oare unde am mai auzit-o? Ah, la guvern. E oficiala. Dar poate functiona in ambele sensuri, nu? Asa e normal!
Taxele puteti sa le platiti esalonat cum vreti dvs din 2015 si fara declaratie. Doar ca se vor cumula penalitati si dobanzi :).
Lacuna din rationamentul dumneavoastra e ca tineti o masina pe care nu v-o puteti permite. Nu va obliga sa pastrati masina. Sunt mai multi nemti care merg la volanul unui logan decat la volanul uni bmw 730. Trageti si singur concluziile.
Calcul impozit auto
rdpopa
Buna ziua,
Am o intrebare legata de impozitul anual pentru autovehicule.
Momentan impozitul pentru o masina se calculeaza in functie de capacitatea ... (vezi toată discuția)
Taxe cumparare auto
anonim
Buna.
Doresc sa imi cumpar un automobil second-hand pentru folosinta personala din Germania. Nu imi este insa clar cum se procedeaza cu TVA. Am inteles ca TVA ... (vezi toată discuția)