Timpurile se schimbă, iar căsnicia nu mai reprezintă o prioritate pentru români. Ultimele date ale recensământului arată că doar jumătate dintre români sunt căsătoriți, în timp ce rata divorțurilor este ridicată, mai ales în București.
Până la 52 de ani, Ioana a divorțat de două ori. Prima sa căsătorie a fost la 18 ani, însă nu a ținut mult. Nu și-a pierdut speranța, și-a refăcut viața, iar a doua casnicie a durat mai bine de 20 de ani.
Ioana, 52 de ani: Fostul meu soț a acordat foarte multă atenție propriei lui cariere. Cred că un divorț este ca o intervenție chirurgicală, lasă cicatrici. Ca să ieși din ele ai nevoie de specialiști.
Ultimele date ale recensământului ne arată că în București se înregistrează cea mai mare rată a divorțurilor. Cel puțin un cuplu din 10 a divorțat. O situație similară este și în Cluj sau Timiș.
Constantin Cornea - terapeut de cuplu: În mediul urban, în ultimii zece ani, divorțul a început să apară între 1 și 3 ani. Divorțul apare mai des și pentru că site-urile de socializare ne crează falsa idee că oricând ne putem găsi un partener care să ne placă.
Antonio Amuza - sociolog: Sunt oameni care prioritizează mai degrabă cariera, activitatea profesională și atunci familia ajunge să fie pe locul doi. În momentul în care oamenii întârzie foarte mult să se căsătorească și să facă un copil, deja mai târziu vor avea probeme din punct de vedere biologic să facă asta, motiv pentru care populația îmbătrânește.
Tranzitul pe aeroporturile din România anul trecut a fost mai mare decât populația țării
Peste 21 de milioane de pasageri au tranzitat anul trecut aeroporturile din România, număr care depășește populația de 19 milioane de cetățeni a României. În 2023, s-ar putea înregistra un număr chiar mai mare decât cel din 2019, estimează directorii generali ai aeroporturilor din România.
Numărul pasagerilor care au tranzitat anul trecut aeroporturile din România a depășit 21 de milioane, potrivit datelor prezentate la o întâlnire a directorilor de aeroporturi care a avut loc la Brașov.
„Ne aşteptăm ca în 2023 pe aeroporturile din România să înregistrăm un număr de pasageri mai mare decât cel din 2019, dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că aeroporturile se confruntă cu provocări multiple, de la efectele războiului dintre Rusia şi Ucraina la creşterea preţului la energie, creşterea tarifelor biletelor de avion sau competiţia crescută între aeroporturi”, a afirmat David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, citat de Agerpres.
Reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ai Ministerului Educației și ai Ministerului Afacerilor Externe s-au reunit în cadrul unui grup de lucru pentru a discuta despre sprijinul acordat românilor care trăiesc în străinătate.
Principalele subiecte dezbătute în cadrul primei ședinte de anul acesta au vizat metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, începând cu anul universitar 2017-2018, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, „a salutat efortul coroborat al celor trei instituții în susținerea și apărarea drepturilor românilor care trăiesc în comunitățile istorice și diaspora”, potrivit comunicatului.
Componența grupului de lucru a fost reprezentată de către Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, și Andrei Luca, director, Direcția Diplomație culturală, Educația și Știință din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Comentarii articol (0)