Obligațiile ce incumbă angajatorilor conform Legii nr. 361/2022 sunt diferite în funcție de: a) dacă sunt entități publice sau private; b) structura de personal.
Legea le permite avertizorilor să facă raportări în mai multe moduri, dar care nu se exclud neapărat: printr-un canal intern, dar acesta nu este mereu existent la nivelul angajatorului, care fie nu e obligat de lege să-l aibă, fie nu a întreprins măsuri să-l înființeze; printr-un canal extern sau făcând o divulgare publică.
Anul trecut, în decembrie, când a intrat în vigoare Legea 361, scriam în acest material despre cine are obligația de a avea un canal intern de raportare, concluzionând, practic, cu ideea că micilor angajatori nu le revine această obligație. Iar obligația de a avea un canal intern nu e aplicabilă din decembrie 2022 pentru toți cei care sunt vizați de lege să îl aibă - mai exact, avem două termene diferite de intrare în vigoare a obligației.
Nu au obligația de a avea un atare canal intern de raportare angajatorii privați cu mai puțin de 50 de angajați, potrivit Legii 361/2022. Obligația apare, deci, de la 50 de angajați în sus. Odată cu intrarea în vigoare a legii, adică din 22 decembrie, doar privații care au de la 250 de angajați în sus trebuie să aibă aceste canale pregătite. De la aceeași dată e valabilă obligația și pentru autorități și instituții publice. Abia din 17 decembrie 2023, obligația intră în vigoare și pentru persoanele juridice de drept privat care au între 50 și 249 de angajați. Cu toate acestea, au obligația de a avea un canal intern de informare autoritățile, instituțiile publice și alte persoane juridice de drept public, indiferent de numărul de angajați. |
Cei care au obligația de a avea un canal intern de raportare au, în mod automat, și obligația de a desemna o persoană, un compartiment sau un terț cu atribuții în ceea ce privește primirea, înregistrarea, examinarea, efectuarea de acțiuni subsecvente și soluționarea raportărilor, precum și o procedură internă privind raportările. „Persoana desemnată, precum și mijloacele de raportare trebuie aduse la cunoștința fiecărui angajat, prin afișare pe pagina de internet a instituției și prin afișare la sediu, într-un loc vizibil și accesibil. Angajatorul trebuie să se asigure că, în orice moment, cel puțin un mijloc de raportare este accesibil”, prevede legea. Așadar, obligația de informare este destul de clar specificată în Legea 361.
Cu alte cuvinte, pe site-ul propriu și la sediu trebuie afișate informații privind persoana la care trebuie să meargă să facă raportarea internă, precum și despre mijloacele de raportare. O informare cât mai completă ar presupune inclusiv prezentarea alternativei canalului extern de raportare (mai multe despre acesta, aici).
Cu toate acestea, în cazul micilor angajatori din mediul privat, nu putem identifica o obligație de informare. Nici chiar cu privire la existența unui canal extern de raportare, despre care sunt șanse destul de mari ca angajatul să nu-l cunoască, în detrimentul scopului Legii avertizorilor.