Comisia Europeana inventeaza formule lingvistice ingenioase pentru a-si arata nemultumirea fata de intirzierea reformelor din Romania, dar fara sa pericliteze ratificarea Tratatului de aderare.
Limba bruxelleza se imbogateste cu noi cuvinte: „overoutstanding issues“, „key outstanding issues“, „other outstanding issues“. Acestea se vor regasi in premiera absoluta in Raportul de monitorizare, in locul steguletelor rosii si galbene. Ele vor marca tot semne de nemultumire din partea Comisiei Europene fata de intirzierea reformelor din Romania.
Prudenta extrema
Surse din Comisia Europeana ne-au indicat ca se discuta in aceste zile posibilitatea reintroducerii clauzei privind Justitia in Romania, dar intr-o formulare noua: „overoutstanding issues“ (probleme deosebite nerezolvate). Motivul principal ar fi ca Romania nu a reusit sa rezolve nici un caz major de coruptie. Aflata sub presiune din partea statelor care nu au ratificat inca Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei, cum ar fi Germania sau Danemarca, Comisia se teme ca, daca ar critica fatis Romania pentru lipsa de rezultate, ar putea da apa la moara oponentilor ratificarii. In acelasi timp, scoaterea clauzei privind Justitia din Raportul de monitorizare din luna mai s-a facut tocmai pentru a deosebi cazul Romaniei de cel al Bulgariei si pentru a atrage astfel atentia Sofiei ca a inregistrat mult mai putine progrese in domeniu decit Bucurestiul, ne-au declarat sursele mentionate.
„Key outstanding issues”
Raportul de monitorizare pe care Comisia il va face public la 26 septembrie va arata cu totul altfel decit rapoartele de pina acum. Vor fi prezentate doar problemele care au mai ramas de rezolvat si nu se vor mai face aprecieri generale asupra progreselor din fiecare domeniu. Vor fi eliminate celebrele stegulete rosii, galbene si verzi. Cu ce vor fi inlocuite, inca se discuta, iar inovatiile lingvistice se schimba de la o zi la alta. „Vom avea doar «outstanding key issues» si «other outstanding issues», adica «masuri importante inca de realizat» si respectiv «masuri de realizat»“, ne-a declarat ministrul Integrarii, Anca Boagiu (foto). Denumirea de “overoutstanding issues“ o formulasera inainte de intilnirea de ieri (n.r. miercuri), dar au schimbat-o apoi cu „other outstanding issues“. E vorba despre masuri care sint foarte importante de realizat pina la sfirsitul anului acesta si masuri care sint pe fagasul lor normal, dar care sint importante pentru continuarea reformelor.
Pedepse pe Justitie
Ministrul Boagiu ne-a declarat ca decizia in privinta categoriei in care va fi inclus domeniul Justitiei va fi decisa de Comisie pina la Raport. Desi problema aminarii integrarii Romaniei nu mai este pe tapet, exista alte masuri care ar putea fi impuse Romaniei, in domeniul Justitiei, ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Integrarii, Leonard Orban: „De la masuri foarte simple la masuri foarte complicate, cum ar fi neimplementarea deciziilor instantelor romanesti in statele membre UE sau neaplicarea mandatului european de arestare emis de Romania“, a subliniat Orban. Comisia va fi foarte atenta la ce va face Romania in acest domeniu si dupa Raport, dar si dupa integrare, deoarece clauzele de salvgardare pot fi impuse trei ani dupa aderare.
Nu schimbati ANI
In discutiile cu reprezentantii Ministerului Integrarii, membrii Comisiei Europene au insistat insa foarte mult pe adoptarea legii privind Agentia Nationala de Integritate, fara schimbari de fond ale textului propunerii legislative. „PC si UDMR au modificat substantial textul legii in Comisia juridica. Cele doua partide vor trebui sa isi asume impactul pe care modificarile aduse de ele il va avea asupra Raportului“, a declarat Anca Boagiu. (Oana Popescu, Laura Cernahoschi)
Deputatii mai taie niste miini de la ANI
Parlamentul a continuat ieri mutilarea Agentiei de Integritate, desi trei ministri sint plecati la Bruxelles sa arate ca Romania isi face temele.
In Parlament a continuat ieri modificarea proiectului de lege privind controlul averilor, in sensul reducerii atributiilor Agentiei Nationale de Integritate. Amendamentele UDMR-PSD au fost rapid votate de o coalitie spontana, formata din PC-UDMR-PSD-PRM.
Vorba Elenei: dovada
Agentia Nationala de Integritate (ANI) poate fi sesizata numai cu prezentarea de dovezi, au decis deputatii juristi, la numai o zi dupa ce stabilisera ca ANI poate controla doar declaratiile de avere si de interese, nu si averile, conflictele de interese si incompatibilitatile. Deputatii Comisiei juridice au adoptat astfel un amendament al PSD, stabilind de asemenea ca aceia care sesizeaza ANI trebuie sa prezinte si sursele de unde pot fi solicitate dovezile sau actele doveditoare.
In varianta initiala, intocmita de Ministerul Justitiei si avizata de Comisia Europeana, ANI avea menirea de a controla averile, de a verifica conflictele de interese si incompatibilitatile. La interventia UDMR si cu ajutorul PC si PSD, s-au scos incompatibilitatile din atributiile ANI, Parlamentul - institutie formata eminamente din demnitari - fiind singurul organism care va decide daca un demnitar este sau nu in afara legii anticoruptie.
Hotul neprins la timp
In plus, demnitarii care au ocupat dupa 1990 vreo functie publica au iesit de sub controlul ANI. Initial, legea era proiectata ca sa se poata verifica modul in care au dobindit averea toti cei care au detinut functii publice, nu numai cei aflati in timpul mandatului. In acest mod, daca un demnitar nu-si declara bunurile in timpul mandatului, iar ele sint sesizate dupa incheierea mandatului, el nu mai intra sub incidenta legii. Deputatii au mai scos din lege si posibilitatea ca ANI sa fie sesizata sub protectia anonimatului de catre angajatii unor institutii care sesizeaza o ilegalitate.
Pe lista de propuneri a UDMR figureaza si introducerea articolului prin care expertiza pentru lamurirea unui caz nu se poate face de inspectorii ANI decit cu acordul persoanei vizate. Comisia juridica a parcurs pina acum doar patru articole din lege, insa, conform Ministerului Justitiei, primele zece articole constituie nucleul dur al legii, partea de procedura care permitea Agentiei sa-si desfasoare activitatea.
Oameni nervosi
Deputatul PC (fost PRM) Petre Calian a infierat legea de control al averilor, strigind la microfon ca Agentia este Marea Adunare Nationala. „Acesta lege este o prostie, este un CNSAS al averilor. Sa o punem sub controlul Parlamentului“, batea cu pumnul in masa deputatul. La citeva scaune mai incolo, reprezentantul UDMR, Marton Arpad, la fel de infierbintat, tipa la secretarul de stat din Ministerul Justitiei: „Luati-va legea si aduceti alta daca ceea ce propunem noi nu va convine“. De la PNL, deputatul Dragos Ujeniuc folosea acelasi limbaj ca predecesorii sai, spunind ca legea este prost facuta. In afara de acesta si uneori deputatul Ioan Timis, ceilalti liberali au votat varianta MJ a legii, la fel ca si democratii.
Comentarii articol (0)