Ministrul justitiei, Monica Macovei, ar putea cere guvernului sa retraga proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, institutie care ar urma sa verifice averile demnitarilor si functionarilor publici. Proiectul se afla in dezbatere la Camera Deputatilor, discutiile pe articole urmand sa fie reluate in aceasta dupa-amiaza.
Proiectul a ajuns la Camera dupa numeroase controverse si dupa ce a suferit modificari substantiale in Comisia Juridica modificari care, potrivit ministrului justitiei, ar transforma agentia intr-o institutie inutila.
Insa retragerea proiectului de lege nu este insa un demers procedural simplu.
Proiectul de lege privind ANI, considerat una din prioritatile legislative pentru integrarea europeana, a suferit modificari de fond in timpul dezbaterilor din Comisia juridica a Camerei, prin votul deputatilor PSD, PRM, UDMR si ai PC, spre nemultumirea ministrului justitiei, Monica Macovei si a unor organizatii ale societatii civile.
Principala nemultumire, afirma Monica Macovei, este ca, astfel, au fost reduse prerogativele agentiei, care nu ar mai putea verifica provenienta averilor presupus ilicite, ci doar corectitudinea declaratiilor de avere. Agentia nu s-ar mai ocupa de incompatibilitatile demnitarilor, si nici de verificarea averilor inaltilor ierarhi. Ministrul justitiei spune ca in aceasta situatie proiectul de lege ar putea fi retras.
Vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei deputatilor, deputatul PSD Florin Iordache, e de parere ca ministrul justitiei nu mai poate interveni in traseul legislativ al proiectului de lege. Ioan Stanomir, expert in drept constitutional, spune insa ca ministerul justitiei poate cere retragerea proiectului de lege chiar daca acesta se afla inca in dezbatere.
In momentul de fata, PSD, PRM, UDMR si PC constituie majoritatea care ar putea adopta proiectul de lege in forma modificata de Comisia Juridica.
Daca va primi avizul Camerei Deputatilor, legea trebuie adoptata si de Senat, care este camera decizionala in acest caz. Apoi, legea va ajunge pe masa presedintelui, spre promulgare.
Daca deputatii nu vor reusi sa finalizeze dezbaterile in plenul Camerei pana joi, 2 noiembrie - acesta fiind termenul constitutional pentru dezbatere si vot final -, proiectul de lege este considerat ca fiind aprobat tacit si va pleca la Senat in forma propusa de guvern.
Comentarii articol (0)