Elevilor cu deficiențe de auz, văz, tulburări din spectrul autist și de învățare, diabet zaharat insulino-dependent, precum și celor care suferă de alte afecțiuni medicale, li se vor acorda condiții speciale la susținerea examenelor naționale în sesiunea 2023. Acum câteva zile au fost publicate noile modele de cereri pentru înscriere de către Ministerul Educației.
Pentru a veni în sprijinul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), Ministerul Educației a adoptat
Procedura cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale pentru sesiunea 2023, vizând respectarea principiului egalității de șanse a tuturor elevilor.
Reglementarea stabilește care sunt categoriile de afecțiuni pentru care elevii beneficiază de susținere în condiții speciale, aferente fiecărui caz particular:
- deficiențe de vedere;
- deficiențe de auz;
- deficiențe de atenție/hiperactivitate (ADHD);
- tulburări de spectru autist (TSA);
- tulburări specifice de învățare (TSI);
- tulburări de dezvoltare intelectuală și alte tulburări de neurodezvoltare;
- diabet zaharat insulino-dependent;
- alte situații medicale.
Pentru susținerea examenelor în împrejurări specifice afecțiunii medicale de care suferă, părinții/ tutorii sau reprezentanții legali trebuie să se adreseze conducerii unităților de învățământ printr-o cerere scrisă, înainte de sesiunile de simulare ale examenelor naționale, de regulă, dar nu mai târziu de data limită pentru înscrierea la
Evaluarea Națională/
Bacalaureat, aprobate prin Calendarul de desfășurare al examenelor naționale, solicitând adaptarea condițiilor de desfășurare pentru susținerea probelor.
Calendarul de înscriere la examenele naționale pentru elevii cu deficiențe medicale
Potrivit
Ordinului Ministrului Educației nr. 3138/2023 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, simulările vor avea loc în perioada 20 - 30 martie 2023.
Astfel încât,
cererile de înscriere pentru copiii cu deficiențe pot fi depuse până la data începerii examenelor de simulare, dar nu mai târziu de 9 iunie 2023 (încheierea perioadei de înscriere la Evaluarea Națională)/ 2 iunie 2023 (încheierea periodei de înscriere la examenul național de Bacalaureat).
Metodologia de susținere a examenelor naționale, adaptată pentru nevoile elevilor cu deficiențe
În cerere se va menționa modalitatea de adaptare a condițiilor de examen, în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței. De exemplu, în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, părinții pot solicita asigurarea subiectelor în sistemul de screiere braille, citirea subiectelor cu ajutorul tehnologiei asistive, mărirea timpului de examen cu maximum două ore și chiar asistarea de către un psiholog/specialist/terapeut personal. De asemenea, pentru elevii cu tulburări de spectru autist, susținerea lucrării scrise poate fi realizată prin utilizarea unui calculator (computer/laptop), iar elevului i se va permite însoțirea de către un cadru didactic itinerant și de sprijin/ cadru didactic cu specializarea Psihopedagogie specială/Psihologie/ Pedagogie sau un psiholog/ specialist-terapeut personal al elevului.
Părinții sau reprezentanții legali au dreptul, totodată, să ceară permiterea utilizării anumitor materiale auxiliare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, precum tehnică de calcul, telefon mobil (pentru elevii cu diabet zaharat insulino-dependent), laptopuri, tabele cu formule matematice ș.a. Modelul de cerere pentru asigurarea condițiilor optime poate fi găsit
aici.
Documente necesare
Solicitarea părinților se va face în baza anumitor înscrisuri care să dovedească tulburarea medicală a elevului: certificatul de orientare școlară și profesională/ certificatul de încadrare în grad de handicap/ certificatul A5 eliberat de medicul specialist/ adeverință medicală eliberată de medicul specialist din comisia medicală județeană/ comisia medicală a municipiului București de orientare școlar-profesională.
În plus, reprezentanții copiilor trebuie să prezinte unităților de învățământ și anumite documente justificative, în funcție de deficiențele elevului, precum: Referat de expertiză medico-pedagogică eliberat de Comisia medicală a Direcției de Sănătate Publică (DSP); Certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de CMBRAE/CJRAE (pentru candidații care provin din școlile speciale), Certificatul medical A5 eliberat de medicul specialist sau Certificatul medical A5 eliberat de medicul specialist din care să reiasă tipul de tulburare specifică de învățare.
Locuri alocate în licee pentru copiii cu CES
Mai trebuie adăugat faptul că în baza Certificatului de orientare școlară și profesională, emis de Centrul județean/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), care atestă existența unei deficiențe medicale, părinții elevilor cu cerințe educaționale speciale îi pot
înscrie la admiterea în liceu pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă, potrivit Ordinului M.E. nr. 5243 din 31 august 2022. Anul acesta, spre deosebire de 2022, perioada de obținere a certificatului și depunerea acestuia la unitatea de învățământ din care provin elevii cu CES, a fost prelungită cu două luni.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)