BNR: Rata creditelor neperformante a scăzut la 2,65% în decembrie 2022
Rata creditelor neperformante era, la finele anului trecut, de 2,65%, faţă de 2,82% în septembrie 2022 şi 3,35% în decembrie 2021, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).
În decembrie 2022, în România erau 32 de instituţii de credit (34 în septembrie 2022), din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 701,4 miliarde lei, cu 22,1 miliarde lei mai mari comparativ cu sfârşitul trimestrului al treilea.
Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 87,9% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 68,1%.
De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în decembrie 2022, de 21,73%, faţă de 21,52% la finele lunii septembrie.
Cel mai ieftin litru de motorină standard putea fi cumpărat astăzi în România cu 7 lei și 19 bani, iar cel mai ieftin litru de benzină se vindea cu 6 lei și 48 de bani, după o nouă scădere a prețurilor.
Prețurile au scăzut și pentru sortimentele premium de carburanți: benzina extra se vindea începând cu 6,94 lei pe litru, în timp ce motorina extra începea de la 7,55 lei pe litru.
Motorina se vindea azi cu un preț întâlnit ultima dată la finalul lunii decembrie 2022. Odată cu 1 ianuarie și suspendarea compensării de 50 de bani oferită de stat, prețul mediu al motorinei a crescut la 7 lei și 57 de bani. După o scurtă perioadă de creștere la finalul lunii ianuarie, când motorina standard s-a vândut și cu 7,74 de lei pe litru, luna februarie a adus scăderi accentuate.
Prețul benzinei n-a suferit mari schimbări de la începutul anului. Pe 1 ianuarie, prețul mediu al benzinei standard era de 6 lei și 40 de bani, iar în perioada următoare fluctuațiile au fost mici.
Depozitele de gaze naturale ale României au aproape 50% grad de umplere, ceea ce asigură necesarul de consum pentru cetăţeni şi economie, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.
"Împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă am participat joi la reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru Securitate Energetică (GLISE). Depozitele de gaze naturale ale României au aproape 50% grad de umplere, ceea ce asigură necesarul de consum pentru cetăţeni şi economie. Aşa cum am promis, trecem fără probleme de acest sezon rece şi am început deja să ne pregătim pentru iarna următoare”, a scris ministrul Popescu, pe contul de Facebook.
„România este conectată la rutele de transport a gazelor ceea ce ne asigură independenţa şi securitatea energetică, precum şi posibilitatea de a ajuta şi Republica Moldova", a mai adăugat şeful de la Energie.
Comentarii articol (0)