Automobilul asigura mai multa mobilitate, dar costa. Care e solutia cea mai buna pentru a ne pune in miscare?
Pentru a gasi raspunsul la intrebare, trebuie sa stim in primul rand cati bani cheltuim lunar, daca mergem cu tramvaiul sau cu automobilul, si cat timp se pierde in trafic.
In Timisoara, pretul a doua calatorii cu mijloacele de transport in comun este de 2,3 lei noi. Abonametul lunar pe toate liniile costa 70 de lei noi. In Cluj-Napoca, costurile sunt asemanatoare.
Doua calatorii costa 2,4 lei, iar un abonament lunar - 78 de lei. Traficul este destul de aglomerat in ambele orase, nu numai din cauza numarului mare de masini, ci si a numeroaselor lucrari de refacere a carosabilului. Astfel, posesorii de automobile stau uneori peste 30 de minute in masina pentru a ajunge la serviciu.
Tramvaiul, mai ieftin ca benzina
Cei care locuiesc in Iasi platesc doar 1,8 lei pe doua calatorii, insa un abonament lunar ce poate fi folosit de o singura persoana costa 93 de lei noi, iar cel nenominal costa 105 lei. In orele de varf traficul se ingreuneaza.
Bucurestenii platesc 40 de lei pentru a circula pe toate traseele RATB si 20 de lei pentru calatoriile lunare cu metroul. Suma totala este de numai 60 de lei. Traficul in Capitala este dificil. Unii soferi petrec chiar si o ora in masina, in drum spre serviciu.
Un automobil pentru clasa medie costa intre 11.000 si 18.000 de euro. Pentru a cumpara un astfel de automobil in leasing, este nevoie de un avans, intre 15a si 50a din valoarea masinii. Daca clientul plateste 25%-30% din pret, atunci va ramane cu rate lunare de 130-200 de euro timp de cinci ani. In pretul unui automobil achizitionat in leasing este inclusa si asigurarea Casco.
Benzina pentru o luna costa in medie intre 200 si 300 de lei noi. La aceste cheltuieli se mai adauga impozitul pe automobil, taxa de drum, revizia anuala si alte cheltuieli de intretinere si reparatii. De aici rezulta ca pentru a circula cu automobilul este nevoie de minimum 250 de lei lunar, fara a pune la socoteala rata.
Avantajele automobilului
Din simpla comparare a cifrelor rezulta clar: este mai avantajos sa circuli cu transportul in comun. Daca adaugi si timpul pierdut in trafic, atunci transportul in comun pare solutia cea mai buna.
Dar automobilul are multiple avantaje. In primul rand, scapi de imbulzeala si de schimbul mijloacelor de transport pentru a ajunge la destinatie. In plus, poti pleca oriunde indiferent de ora, iar o familie isi poate transporta copiii la scoala sau la gradinita.
Ovidiu Cristescu, 33 de ani, merge in fiecare zi cu automobilul din cartierul bucurestean Drumul Taberei spre serviciul aflat in zona centrala. Desi are un automobil mai vechi, care trece prin service de cateva ori pe an, Ovidiu nu ar renunta la masina.
"Ma ajuta foarte mult. Sigur, cand stai la semafor de trei-patru ori pana treci, iti vine sa o lasi acolo si sa te sui in autobuz. Insa, sincer, nu m-as descurca fara masina.In plus, merg la parintii mei in Constanta sau la familia prietenei mele in Galati cel putin o data la doua luni si e mult mai bine decat sa stai intr-un tren murdar si fara aer conditionat. Plus ca ajungi mult mai repede", spune Ovidiu.
Andreea Iulian are 24 de ani, este singura si lucreaza intr-o agentie de publicitate din Piata Victoriei. In fiecare zi merge la serviciu cu metroul si nu-si doreste un automobil.
"Deocamdata nu am nevoie de masina. Cu metroul fac 20 de minute pana la serviciu. Daca ies noaptea in oras, un taxi ma costa pana in 10 lei, iar daca vreau sa plec din oras, iau trenul si nu stau cu stresul ca pot sa fac vreun accident pe drum", e de parere Andreea.
Comentarii articol (0)