Primăvara a început cu scumpiri la pompă. Prețurile benzinei și motorinei, în creștere
Prețurile carburanților sunt în creștere la început de primăvară. Prețul motorinei standard a crescut cu 4 bani pe litru. Este prima scumpire după un lanț mai lung de ieftiniri, în luna februarie. Și benzina costă mai mult față de luna trecută. În medie, cu 5 bani pe litru, în cazul sortimentului standard.
Prețurile carburanților au început să crească la finalul lunii februarie.Cel mai ieftin sortiment de benzină costă 6,58 lei pe litru. În cazul motorinei, prețul unui litru pornește de la 7,25 lei. „S-ar putea să fie niște discontinuități pe aprovizionare, de exemplu două rafinării din România utilizează țitei de import și dacă sunt dificultăți pe Marea Neagră, Portul Constanța și așa mai departe, posibil să fie dificultăți privind lanțul logistic și atunci asta se vede și în prețuri”, spune Cristi Tudorescu, consultant financiar.
Pentru un plin de 50 de litri de carburant, șoferii care au mașini pe motorină plătesc acum 365 lei, iar cei cu autoturisme pe benzină 330 lei. În ambele cazuri, prețul este mai mare, în medie, cu 5 lei.
Cine a făcut economie la curent anul trecut ar putea primi bani înapoi de la furnizorii de electricitate. Este vorba despre facturile de regularizare, ce vor fi emise în următoarea perioadă celor care au reușit să consume anul trecut mai puțin decât media anului 2021.
Prețurile plafonate la curent erau anul trecut de 68 de bani/kWh dacă media consumului lunar a fost de până la 100 kWh în anul precedent, respectiv 80 de bani/kWh pentru consumul între 100 și 300 kWh.
Doar că, începând din septembrie au intrat în vigoare noi reglementări privitoare la prețurile la energie electrică. Astfel, prețul s-a plafonat la 80 de bani/kWh pentru consumul lunar mediu al anului precedent cuprins între 100 și 300 kWh pentru primii 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru diferența de consum de până la 300 kWh. În plus, s-a pus plafon de 1,3 lei pentru cei care consumă mai mult de 300 kWh lunar.
Acum, clienții care au avut în 2022 un consum mediu real mai mic decât cel din 2021 și se încadrează în alt plafon de preț, mai mic, vor fi reîncadrați în tranșa cu consum mai mic și cu preț plafonat mai mic. Astfel, aceștia vor primi facturi de regularizare a consumului facturat anterior.
Ciprian Cherciu - jurnalist specializat în energie: Pentru că facturile au întârziat, acum ele se calculează în funcție de legea care era în vigoare la momentul respectiv.
Cei care au avut în 2021 consum mai mare de 300 kwH pe lună dar care în 2022 au făcut economie totuși și s-au încadrat în pragul impus de lege la momentul respectiv, nu au beneficiat de niciun fel de subvenționare în 2022, iar în luna februarie furnizorii sunt obligați să facă o recalculare și să-i încadreze la plafonul la care se încadrau în 2022.
Roboții vor prelua 40% din sarcinile casnice în maximum 10 ani, arată un studiu
Roboții vor prelua aproape jumătate din sarcinile casnice în maximum 10 ani. Sunt previziunile experților care au făcut mai multe studii, potrivit publicației PLOS ONE.
Iulia Bălăianu, jurnalist Digi24: Cele mai ușoare treburi casnice de făcut de către roboți sunt mersul la cumpărături, curățenia, dar și spălatul și călcatul hainelor. Grădinăritul și gătitul par și ele sarcini ușoare pentru roboți, spun experții. La polul opus însă, mai greu va fi la capitolul îngrijirii copiilor sau a bătrânilor, care, clar, necesită interacțiune umană. Haideți să vedem, concret, ce spun autorii studiului despre timpul pe care îl vom salva cu ajutorul roboților. Mai bine de un sfert din timpul pe care îl petrecem acum făcând diverse treburi casnice va fi salvat în următorii 5 ani. Iar în 10 ani, 39% din timpul petrecut cu sarcinile casei va fi preluat de roboți.
Printre cele mai ușoare treburi pe care le pot face roboții se numără curățenia, cumpărăturile, grădinăritul, gătitul sau împăturirea și călcatul hainelor. Pe de altă parte, cele mai grele treburi pe care le-ar putea face roboții țin de îngrijirea copiilor sau a bătrânilor.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie și Universitatea Ochanomizu din Japonia au cerut unui număr de 65 de experți în inteligență artificială (AI) să prezică gradul de automatizare a sarcinilor casnice obișnuite în următoarea decadă. Experții au prezis că cel mai probabil, cumpărăturile pentru mâncare vor fi cel mai mult automatizate, în timp ce îngrijirea tinerilor sau a bătrânilor va fi cel mai puțin probabil să fie afectată de inteligența artificială.
Comentarii articol (0)