Modificările aduse în cazul indemnizațiilor de maternitate primite în baza contractelor încheiate de nesalariați cu casele de sănătate vor viza și unele dintre contractele semnate până la apariția ordonanței din 16 martie. În următoarea perioadă, casele de sănătate vor trimite notificări celor ce trebuie să facă acte adiționale la contractele deja existente, însă e bine de știut că indemnizațiile în plată până la 1 iunie nu vor fi afectate.
OUG nr. 10/2023 a adus câteva modificări importante la Ordonanța concediilor medicale, începând din 16 martie (OUG nr. 158/2005). În mare, Guvernul a decis micșorarea unor plafoane stabilite de lege astfel încât cei care se asigură voluntar, prin contract cu casa de sănătate, pentru a beneficia de concedii și indemnizații medicale, în special de cele de maternitate, să nu mai poată primi indemnizații uriașe deși cotizează la nivel minimal.
Din recenta ordonanță, Guvernul nu a uitat însă nici contractele deja semnate la 16 martie:
„Contractele de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate încheiate cu casele de asigurări de sănătate de către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) (nesalariații - n.red.) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 (...) şi care au venitul lunar asigurat mai mare decât venitul înscris în declaraţia fiscală (declarația unică - n.red.) depusă în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 170 alin. (1), art. 174 alin. (6) şi art. 180 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...) sau, după caz, mai mare decât valoarea a 3 salarii de bază minime brute pe ţară, pentru contractele de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de maternitate, se modifică prin acte adiţionale până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede OUG 10/2023.
Vizate de prevederea de mai sus sunt persoanele nesalariate care au încheiat contracte pentru concediul și indemnizația de maternitate înainte de prevederile aduse în 16 martie, dar nu toate. E vorba doar de cei care au trecut în contracte venitul lunar asigurat mai mare decât a) venitul înscris în declarația unică sau mai mare de b) 9.000 de lei (adică trei salarii de bază minime brute pe țară).
Ce trebuie să facă cei vizați: modificarea actelor adiționale se face doar la notificarea caselor de asigurări de sănătate, iar dacă notificarea este ignorată apare riscul încetării contractelor de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate încheiate cu acestea. Practic, Guvernul nu a pus responsabilitatea în spatele asiguraților de a-și da seama dacă trebuie să facă adiționale la contracte, ci în spatele celor de la casele de sănătate.
Ce presupune modificarea prin acte adiționale: scopul prevederilor din a doua parte a ordonanței este acela de a aduce în rând cu prevederile nou-venite contractele anterioare și în baza cărora încă nu s-a încasat nicio indemnizație. Mai exact, dacă casele de sănătate identifică în contracte un venit asigurat mai mare decât venitul înscris în declarația unică sau maximul prevăzut de lege (9.000 de lei), vor cere asiguraților modificarea veniturilor din contracte astfel încât să nu depășească plafonul maximal.
Termenul-limită pentru modificările prin acte adiționale: 1 iunie. Termenul de 60 de zile de la publicarea ordonanței se împlinește pe 15 mai, ceea ce înseamnă că termenul-limită este data de 1 a lunii următoare, adică 1 iunie.
Cum va afecta modificarea prin acte adiționale indemnizațiile primite în baza contractelor modificate? Potrivit ordonanței, „venitul lunar înscris în contractele prevăzute la alin. (1) (cele ce trebuie modificate prin adiționale - n.red.), precum şi contribuţia lunară calculată şi achitată asupra acestui venit, pentru perioada de până la termenul prevăzut la alin. (1) (1 iunie - n.red.), nu se modifică. Drepturile reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical eliberate până la termenul prevăzut la alin. (1) se acordă până la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării respectivelor certificate medicale”. Cu alte cuvinte, indemnizațiile în plată până la 1 iunie nu vor fi afectate de noile prevederi.
Comentarii articol (1)