Propunerea legislativă pentru completarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc se înscrie în rândul numeroaselor propuneri ce vizează operatorii de jocuri de noroc și care au fost recent promovate în Parlament. Ca să se aplice însă, e nevoie de votul decisiv de la deputați, dar și de semnătura președintelui Iohannis.
De data aceasta, propunere ar urma să completeze OUG 77 cu trei condiții suplimentare necesar a fi îndeplinite de către cei care cer autorizarea pentru exploatarea jocurilor de noroc:
- spațiul propus de operator să nu fie situat în unitățile administrativ-teritoriale cu populație sub 5.000 de locuitori, unde nu vor putea fi exploatate nici jocurile de tip slot machine prin intermediul aparatelor electronice atribuitoare de câștiguri cu risc limitat; această limită ar avea rolul de a diminua prezența spațiilor de jocuri de noroc în mediul rural, spun inițiatorii; practic, în localitățile cu populație puțin numeroasă niciun operator nu va mai putea obține autorizație de funcționare, nici în baruri sau alte spații unde se desfășoară activități economice;
- spațiul propus de operator să nu fie situat într-o clădire rezidențială sau într-o clădire cu destinație mixtă, așa cum sunt definite acestea în Codul fiscal; de departe condiția cu efectele cele mai drastice, dacă propunerea va trece de Parlament asta va însemna dispariția, încetul cu încetul, a tuturor spațiilor de la parterul blocurilor, probabil majoritare ca poziționare în zonele urbane;
- spațiul să se afle la cel puțin 300 de metri de o altă locație specializată în care se desfășoară activitatea de jocuri de noroc.
„Acest proiect legislativ are ca scop limitarea influenței industriei jocurilor de noroc asupra persoanelor vulnerabile la acest fenomen și îngreunarea accesului la locațiile specializate în care se poate desfășura activitatea de jocuri de noroc”, scriu inițiatorii în expunerea de motive ce însoțește propunerea.
Cum spuneam, propunerea se înscrie într-un lung șir de inițiative ce vizează modificarea legislației privind activitățile de jocuri de noroc. De exemplu, a trecut recent de Senat o propunere ca activitățile de jocuri de noroc să necesite autorizarea primăriei pentru funcționare, la fel ca și alte activități care nu se pot desfășura în prezent fără aceasta și care prezintă, totuși, un risc mai mic pentru anumite categorii de persoane decât jocurile de noroc (o florărie, de exemplu are nevoie de autorizarea primăriei, dar nu și operatorul de jocuri de noroc).
Propunerea înregistrată anul trecut ce prevede ca sălile de jocuri de noroc să nu mai poată funcționa în preajma școlilor sau locurilor de joacă a trecut și ea de Senat, la fel ca un proiect ce prevede interzicerea parțială a reclamelor la cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.Atenție! Propunerea legislativă NU este încă în vigoare, aceasta trebuind să fie dezbătută și votată în Parlament, promulgată prin decret de președintele statului și va intra în vigoare doar după ce este publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)