Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000, care acum va fi trimisă șefului statului, prevede o suită de modificări ce ar simplifica situația acordurilor/autorizațiilor de funcționare obținute de firme și le-ar scuti pe acestea de a face reautorizarea periodică, în pofida faptului că nu au intervenit modificări pe parcurs. Senatul a adoptat acum câteva luni propunerea, cu mici modificări față de forma propusă inițial (de pildă, precizarea că e vorba doar de comercianții cu sediu fix), iar acum textul a trecut și de Camera Deputaților, cu amendamente pe varianta venită de la Senat.
Acordul de funcţionare pentru structurile de vânzare cu sediu fix va fi dat pe perioadă nedeterminată, atât timp cât condiţiile iniţiale pentru care s-a solicitat rămân nemodificate şi documentele care constituie dosarul de solicitare a acordului/autorizaţiei de funcţionare sunt valabile.
Dar dacă apar modificări, operatorul economic are obligaţia să obţină un nou acord/o nouă autorizaţie de funcţionare în cel mult 30 de zile calendaristice - în lipsa efectuării acestor demersuri, acordul/ autorizaţia se va suspenda în mod automat, operatorul riscând și o amendă care variază în funcție de suprafața structurii.
Ce modificări, mai exact? Propunerea se referă aici la „modificări în tipul de activitate desfășurată sau a schimbării suprafeței structurii de vânzare pentru care s-a solicitat acordul de funcționare sau în cazul expirării documentelor depuse la dosarul constituit în vederea eliberării acordului/autorizației de funcționare, operatorul economic are obligația, în termen de 30 de zile calendaristice de la data începerii activității noi/modificate/expirării documentelor în vederea desfășurării activității, să obțină un nou acord/o nouă autorizație de funcționare. În lipsa efectuării acestor demersuri, acordul/autorizația de funcționare se suspendă în mod automat, cu aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 73 pct.1”.
„Operatorul economic are obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, o declarație pe propria răspundere cu privire la menținerea condițiilor inițiale ale acordului/autorizației de funcționare și la valabilitatea documentelor care au constituit dosarul pentru solicitarea acordului/autorizației de funcționare potrivit anexei nr.2 la prezenta ordonanță”, mai prevede propunerea, existând și o amendă între 200 și 1.000 de lei pe care operatorii riscă să o plătească dacă nu depun declarațiile la timp.
Practic, fiecare operator economic cu sediu fix de vânzare își va asuma prin semnătură faptul că nu are nevoie de o nouă autorizație sau de un nou acord de funcționare, întrucât condițiile de la momentul solicitării documentului pe care îl deține nu s-au schimbat.
„Analiza hotărârilor consiliilor locale evidenţiază faptul ca agenţii economici care desfăşoară sau urmează să desfăşoare activităţi comerciale, de prestări servicii şi de alimentaţie publică, au obligaţia depunerii documentaţiei, în vederea obţinerii, sau prelungirii, termenului de valabilitate a acordului/autorizaţiei de funcţionare, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data începerii activităţii pe care urmează să o desfăşoare sau înainte data expirării valabilităţii autorizate iniţial, neexistând totuşi o practică unitară la nivel naţional.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, la începerea funcţionării, şi pe parcursul desfăşurării activităţii, firmele sunt obligate să deţină avize, autorizaţii sau licenţe, specifice domeniului de activitate. Nu toate activităţile economice necesită obţinerea unor autorizării sau avize. În majoritatea situaţiilor, demersurile pentru obţinerea avizelor, autorizaţiilor şi/sau licenţelor de funcţionare trebuie făcute după ce s-a înfiinţat firma sau punctul de lucru (...)
În majoritatea cazurilor, se solicită ca persoanele juridice să depună anual dosare pentru reînnoirea acordurilor/autorizaţiei de funcţionare, chiar dacă în condiţiile iniţiale de funcţionare nu au intervenit modificări”, arată inițiatorii în expunerea de motive.
Atenție! Propunerea legislativă NU produce efecte momentan. Aceasta mai trebuie promulgată prin decret prezidențial, legea urmând să intre în vigoare în trei zile de la publicare.
Comentarii articol (1)